SRPSKA ZVER JE SPREMNA! Počela isporuka moćnih oklopnjaka Vojsci Srbije (VIDEO)
Foto: Printscreen/Printscreen

Vojska Srbija dobija prvu seriju domaćeg MRAP-a.

Posle dužeg ispitivanja prototipova i sređivanja grešaka izrađena je prva serija od 10 vozila MRAP M-20.

Nosilac proizvodnje je fabrika "Zastava Tervo" sa svojim kooperantima a vozila se uskoro nalaze u aktivnoj upotrebi jedinica Vojske Srbije.

Vojska Srbije do sada nije imala svoj pravi izvorni MRAP u upotrebi, zato je proizvodnja domaćeg MRAP-a dovela do većeg napredovanja u zaštiti i mogućnostima jedinica Vojske Srbije.

MRAP M-20 pokreće američki motor CUMMINS koji omogućava ostvarivanje maksimalne brzine do 95 km/h.

Važno je napomenuti da ovo vozilo poseduje i američki menjač ALLISON 3000S a kapacitet rezervoara je 2001 što omogućava prelazak i do 600km.

Ukupna masa vozila je 16500kg, što je rezultat jakog oklopa koji je postavljen na ovo vozilo.

Oklop sa svih strana vozila je po nivou STANAG 4 što znači da štiti od kalibra 14.5 mm.

MRAP M-20 ima i solidnu protiv-minsku zaštitu nivoa 3A i 3b što u praksi znači da izdržava detonaciju 8kg eksploziva ispod vozila.

Naoružanje MRAP-a je turela sa mitraljezom 12.7 mm.

U transportnom delu MRAP-a prevozi se do 12 pripadnika sa ličnom opremom i naoružanjem, dok posadu čine tri pripadnika, vozač, strelac na tureli i komandir.

Na krovu se nalaze otvori koji imaju na sebi puškarnice pa pripadnik prilikom otvaranja poklopca dobije bočni štit i može da dejstvuje kroz pomenute puškarnice kada je vozilo u eventualnoj zasedi.

Na bočnim stranama MRAP-a nalaze se dodatne kutije kao i kopče koje imaju ulogu montaže dodatnih kutija ili samostalnog kačenja opreme na iste. 

Čelnici u Vojsci su izrazili potrebu za 224 vozila MRAP.

Jasno je da naša vojna industrija nema sposobnosti i kapaciteta da iste isporuči i proizvede u narednih pet i više godina ali u svakom slučaju, ostaje nada da će se nastaviti sa proizvodnjom MRAP M-20.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading