VAŽNO ZA RODITELJE Psiholog: Obuzdajte TikTok, ali deci ovo nemojte braniti!
Foto: Stock/Foto: stockphoto

- Da u vremenu kada gledamo u ekrane i ne pitamo jedni druge kakav nam je bio dan, da zapravo pitamo jedni druge kako smo zaista, odgovore na ta pitanja ne možemo dobiti od Gugla - kaže Ana Mirković, psihološkinja.

Napominje da ovo nije isto vreme kao ono u kojem su roditelji odrastali, promenili su se kontekst, sami ljudi i modeli ponašanja.

- Imamo generacije desetogodišnjaka koji imaju toliko informacija da roditelji ne mogu da pojme i deci to daje moć, ali deca ni emotivno i kognitivno nisu zrela da bi znala šta da rade sa tim informacijama, da li su važne ili ne, kako da ih obrade - pojašnjava Ana Mirković.

Ističe i da deca lako ovladavaju digitalnim veštinama, ali da osećaju da nemaju razumevanje roditelja, koji prete da će zabraniti deci korišćenje telefona.

- Apelujem na roditelje da naučimo nešto o Tik-Toku. Deca se boje da će im zabraniti upotrebu telefona ili kompjutera, a to je nedopustivo u ovom dobu, moramo da se otvorimo i onda ćemo otvoriti dvosmerni kanal komunikacije sa decom - rekla je Ana Mirković.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading