PRVI SVETAC IZ BEOGRADA JOŠ OD SREDNJEG VEKA SPC kanonizovala Nedeljka Rakovičkog
Foto: Youtube/Printscreen

Srpska pravoslavna crkva dobila je novog sveca u Iliku Nedeljka Streličića, prvog sa teritorije Beograda još od srednjeg veka.

Ovog sveca su mučenički ubili komunisti 1945. godine i ostao je gotovo u potpunosti zaboravljen više od pola veka. Ni grob mu se ne zna. Sećanja na stradalnika Nedeljka čuvali su stanovnici i sveštenstvo Rakovice u Beogradu, mesta u kojem je ovaj sveštenomučenik proveo poslednje godine svog života.

Otac Nedeljko je bio pravi srpski sveštenik, veliki borac za pravoslavlje, protivnik konkordata i komunizma. Poznat kao dobar propovednik, tokom rata uvek je koristio situaciju da u propovedima hrabri narod.

Protođakon Ljubomir Ranković kaže da je srpska crkva prepoznala žrtvu Nedeljka Streličića.

- Ubijen je pod lažnim optužbama, zbog varvarske ideologije čiji su izvršitelji sve radili da devastiraju vekovnu,,majku srpskog naroda", koja ga je vodila kroz sve tmuše istorije. Mnogi su tada postradali samo zato što su bili antikomunisti. Nedeljko Rakovički je prvi mirski sveštenik koji je kanonizovan, Jedan od malobrojnih koji je bio u narodu i imao porodicu. To je divan gest naše crkve. To kom Drugog svetskog rata je kao pravi pastir brinuo o svom narodu. Pomagao je ratnu siročad, udovice i siromašne gradane. Brinuo je o njihovim životima, šta će jesti, čuvao ih, sakupljao priloge, misionario. Vernike je sabirao kao kvočka piliće - kaže Ranković za Informer.

Nedeljko Rakovički je roden 26. februara 1907. u Pustom Šilovu, kod Medveđe. Školu je učio u Kosovskoj Mitrovici, zatim u Bogosloviji Svetih Kirila i Metodija u Prizrenu i na Bogoslovskom fakultetu u Beogradu.

Rukopoložen je u čin đakona i jereja 1930. Bio je sveštenik u Prištini, pa paroh u Lapljem Selu. Najveći deo službe proveo je kao paroh u manastiru Svetog arhangela Mihaila u Rakovici.

Uživao je poverenje i naklonost patrijarha Varnave. Mada je 1941. godine bio izabran za paroha hrama Svetog Save u Beču, ratna dešavanja su ga sprečila da otputuje. Ostao je da pomogne svom narodu.

U martu 1945, komunisti su ga u večernjim satima odveli na informativni razgovor s kojeg se više nije vratio. Ubrzo je streljan na Košutnjaku, bez suđenja i milosti. Njegovo telo nikada nije pronađeno.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading