TUŽILAŠTVO OBJASNILO SLUČAJ JELENE ABRAMOVIĆ Nema elementa otmice deteta, a evo i zbog čega
Foto: Printscreen/Instagram

Tužilaštvo je formiralo predmet posle novinarskog članka u vezi oduzimanja i otmice deteta, te je stavljen zahtev za prikupljanje potrebnih obaveštenja PU za grad Beograd.

- Istovremeno, oštećena J.A. je podnela krivičnu prijavu Višem javnom tužilaštvu u Beogradu, koja je dostavljena Prvom OJT u Beogradu na nadležnost nakon što je utvrđeno da se u radnjama prijavljenog M.L. ne stiču elementi krivičnog dela Otmica, već da se u njegovim radnjama eventualno stiču obeležja krivičnog dela Oduzimanje maloletnog lica.

Prvo osnovno javno tužilaštvo u Beogradu je izvršilo provere kako bi se utvrdilo da li se u radnjama M.L. stiču obeležja krivičnog dela Oduzimanje maloletnog lica u kom cilju je pribavljena izjava oštećene J.A., zatim izveštaj Centra za socijalni rad, izvršen je uvid u spise predmeta Prvog osnovnog suda u Beogradu pred kojim se vodi postupak radi vraćanja deteta po predlogu M.L. protiv J.A., kao i uvid u odluku Okružnog suda u Cirihu koja se odnosi na starateljstvo nad detetom - saopštilo je Prvo osnovno tužilaštvo u Beogradu.

Nije doneta odluka kome se dete poverava

Kako dalje navode, nakon pribavljanja podataka i izvršenih provera tužilaštvo je rešenjem odbacilo krivičnu prijavu protiv M.L. zbog krivičnog dela 

Oduzimanje maloletnog lica budući da u trenutku preduzimanja opisanih radnji od strane osumnjičenog (odnosno ni u vreme podnošenja prijave kao i donošenja odluke) nije doneta pravnosnažna odluka kojom je odlučeno kom roditelju se poverava vršenje roditeljskog prava, a takođe je doneta odluka i u odnosu na J.A. da nema mesta krivičnom gonjenju, budući da u vreme kada je J.A. došla sa detetom u Republiku Srbiju nije doneta konačna odluka suda u Cirihu o vršenju roditeljskog prava, niti je imenovana kasnije upoznata sa tom odlukom.

Takođe, izvršena je provera navoda J.A. da je M.L. bez saglasnosti i bez putnih isprava napustio teritoriju RS sa maloletnim detetom, te je tužilaštvo utvrdilo da je tužilaštvo u Subotici pokrenulo krivični postupak protiv dva lica zbog izvršenja krivičnog dela Nedozvoljen prelazak državne granice i krijumčarenje ljudi i Navođenje na overavanje neistinog sadržaja, koja lica su omogućila M.L. da sa maloletnim detetom, koristeći tuđe putne isprave, pređu granicu teritorije Republike Srbije.

Oslobođen krivice za otmicu deteta: Pravda je pobedila

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading