GENIJE IZ NIŠA! Dimitrije Golubović osvojio prvo mesto na Međunarodnoj filozofskoj olimpijadi u Grčkoj: Posvećujem ovu medalju svima, pre svega mami!
Foto: Printscreen/Foto: Printscreen

Gimnazijalac Dimitrije Golubović iz Niša osvojio je zlatnu medalju na nedavnoj Međunarodnoj filozofskoj olimpijadi u Grčkoj. Mladi Nišlija bio je najbolji u konkurenciji od 103 takmičara iz 49 zemalja i zasluženo je stekao epitet „ponos Srbije!

Srećan i skroman, ovaj učenik trećeg razreda Gimnazije „Bora Stanković“ rečima da „Filozofija ostaje u osnovi svega“ i da zlato posvećuje svima, „ali pre svega svojoj majci“, potvrdio je da iz kuće, ipak, sve dolazi.

Dimitrijeva majka Bojana je profesor filozofije i od svojih kolega sa fakulteta je dobila prve čestitke za sinovljev uspeh. Najčešći komentari bili su da iver ne pada daleko od klade, kao i: „Tako je kad rasteš u porodici u kojoj se promišlja, razmišlja i razgovara. Bravo za Dimitrija, bravo za roditelje, bravo za mentorke“.

GENIJE IZ NIŠA! Dimitrije Golubović osvojio prvo mesto na Međunarodnoj filozofskoj olimpijadi u Grčkoj: Posvećujem ovu medalju svima, pre svega mami!

Foto: Printscreen

 

Za takmičenje u Grčkoj Dimitrije se plasirao pobedom na državnom takmičenju u Požarevcu, kada je odlučeno da će on i Nikola Petrović iz Valjevske gimnazije predstavljati Srbiju. Na Olimpijadi je imao zadatak da piše esej na engleskom jeziku, a uz filozofsko razumevanje teme, ocenjivani su i relevantnost, moć argumentacije, koherentnost i originalnost.

Ministarka Begović: Srbija je mala zemlja, ali ima mnogo dobrih matematičara

Srbija je mala zemlja, ali ima mnogo dobrih matematičara, izjavila je ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Jelena Begović na svečanom otvaranju manifestacije „Maj mesec matematike (M3)“ u Silosima Beograda, na Dorćolu.

GENIJE IZ NIŠA! Dimitrije Golubović osvojio prvo mesto na Međunarodnoj filozofskoj olimpijadi u Grčkoj: Posvećujem ovu medalju svima, pre svega mami!

Foto: Tanjug

 

- Nismo velika naučna zajednica, ali imamo sjajnu matematiku. Naši klinci su sjajni u matematici. I dalje imamo sjajnu metodologiju u obrazovanju i na svim svetskim takmičenjima osvajamo neverovatne nagrade. Jedna mala zemlja, ali mnogo dobrih matematičara - poručila je ministarka otvarajući Mesec matematike koji će trajati do 4. juna.

Pre odlaska u Atinu, za niške medije Dimitrije je ispričao da ljubav prema filozofiji gaji od detinjstva, da voli Kanta i Vitgenštajna, kao i da čvrsto veruje da u svakom postoji iskra koja čoveka vuče ka filozofiji.

- Filozofija može kod mladih da razvije kritičko razmišljanje, da ih podstakne na aktivizam i da ih suštinski promeni nabolje - naveo je Dimitrije, čiji hobiji su čitanje, pisanje, igranje i gledanje fudbala.

- Čak u fudbalu vidim geometriju i mnogo prostora za filozofska razmatranja - istakao je Dimitrije koji pohađa smer za đake posebno sposobne za računarstvo i informatiku i koji u školi uopšte nema filozofiju kao predmet!

20.000 prijava za vrtiće, spisak primljenih 24. juna

Ovogodišnji Konkurs za upis dece u državne predškolske ustanove u Beogradu je završen, elektronskim putem pristiglo je 20.000 prijava, a spisak primljene dece u vrtiće biće objavljen 24. juna.

Foto: Tanjug

 

- Ove godine na Konkurs za upis dece u državne predškolske ustanove pristiglo je 20.000 zahteva, ali tačan broj imaćemo nakon obrade podataka, jer su neki roditelji konkurisali za više vrtića, a neki direktno u predškolskim ustanovama. Ove godine je više od 14.000 slobodnih mesta na raspolaganju. U odnosu na prošlu godinu kapaciteti su povećani za dodatnih 700 mesta, a predškolske ustanove koje imaju prostornih i kadrovskih mogućnosti mogu tražiti dodatno spuštanje crte - rekla je Olgica Subašić iz Sektora za preventivnu zaštitu u predškolskim ustanovama Sekretarijata za obrazovanje i dečju zaštitu.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading