STRAH! Školski psiholog otkriva posledice masakra: Roditelji paniče, deca se bolje drže!
Foto: Printscreen/Foto: Printscreen

Dok su mnogi u neverici pokušavali da shvate da je trinaestogodišnje dete ubilo osam drugara i omiljenog čuvara, usledila je masovna pucnjava u okolini Mladenovca. Dva horora u roku od 24 sata, previše za svakoga, a život treba da se nastavi, deca da se vrate u školu.

Školski psiholog i saradnica Centra za prava deteta Biljana Lajović, koja je prethodnih dana obišla nekoliko škola u Beogradu, za Alo! je ispričala da su roditelji mnogo više zabrinuti od dece.

- Nisam bila u „Ribnikaru“ i činjenica je da je njima najteže, pre svega deci iz odeljenja VII2 i njihovim roditeljima. Što se tiče drugih škola, roditelji su bili mnogo zabrinutiji od dece, koja su spontano našla utehu jedni u drugima - navela je naša sagovornica, i dodala da deci smeta što se toliko priča o negativnim primerima i apsolutno su protiv zaključaka da su svi isti.

Prema njenim rečima, neki su bili uplašeni da se tragedija ne ponovi u njihovoj školi, drugi su se pitali da li su škole bezbedna mesta, a najveći deo je razmišljao kako da umire decu i kako da znaju da su ona na tragediju odreagovala adekvatno.

- Objasnila sam da je svaka vrsta reagovanja logična i prirodna, pa čak i potpuni izostanak reagovanja. Reč je o fenomenu smrzavanja, odnosno i to što nema nikakvog odgovora je odgovor. To što deca ne pokazuju nikakvu vrstu emocije ne znači da ih sve ovo nije pogodilo. Samo na sve reaguju na taj neki, svoj način - objasnila je naša sagovornica.

- Svaki roditelj mora da proceni kako da pristupi svom detetu, da osluškuje kako ono reaguje i shodno tome da mu pomogne.

Govoreći o imitatorima K. K. koji danima prete ponavljanjem krvavog scenarija, odnosno o fenomenu krvave stonoge, kako su ga nazvali neki američki mediji, Lajovićeva je istakla da je tome doprinelo objavljivanje detalja na koji način su se ove dve tragedije dogodile.

- Bolje bi bilo da se to ne radi, jer to je važno samo za istražni postupak, ali ne i za javnost, upravo zbog imitatora. Što se njih tiče, razlozi su brojni, možda oni nisu ni svesni šta su uradili, ili neki od njih imaju patološku crtu, ali ono što je najvažnije je da se s njima i njihovim roditeljima obavezno razgovora. Jer to što su ta deca imitatori uradila znači da su poslali signal da i ona imaju problem - istakla je Lajovićeva.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading