SVE ZA LAJKOVE Jonev: Deca su spremna da idu veoma daleko
Foto: Shutterstock

"To je nažalost istina, jer u tom internet društvu bitno je da dobijete što više lajkova i da vas neko nazove influenserom", rekla je ona za Tanjug.

Napomenula je da se istovremeno zaboravlja da i internet spada u javni prostor, gde treba da postoji odgovornost za sve izrečeno, ali da deci ta odgovornost očigledno nije preneta.

"Nismo deci postavili pravila igre, odnosno upoznali ih sa kulturom ponašanaja na internetu i društvenim mrežama, kao i da na pravilan način koriste sajber prostor", rekla je Jonev.

Ona navodi i da priča o zabrani interneta i društvenih mreža "jednostavno ne pije vodu", jer to je jedan od najvećih civilizacijskih uspeha.

"Internet je jedna globalna enciklopedija i način da komunicramo i poslujemo, ali problem je to što deci dozvoljavamo da provode do devet sati dnevno i da tamo gledaju neke raznorazne ljude i loše uzore, kao i da gube vreme igrajući igrice", rekla se ona.

Kako ističe, ne može da se očekuje da dete koje "igra pucačke igrice tri-četiri sata svakog dana, posle može da se igra sa medvedićima i da crta cvetiće".
"U tom slučaju postaje normalno u njegovom malom mozgu da se ponaša na način koji je apsolutno neprihvatljiv", navela je ona.

Poručila je da je pravi trenutak da roditelji preuzmu odgovornost kada je internet u pitanju.

"Internet je važan deo njihovih života, hteli da priznamo ili ne, i od nas roditelja moraju da dobiju osnovna znanja koja se tiču pravnog i kulturnog korišćenja tog prostora", navodi ona.

Kako je napomenula, zbog toga im roditelji moraju biti primer, što znači da moraju da se edukuju što više.

"Kada gledamo sve što se dešava nakon tragedije na društvenim mrežama u svetlu edukacije, osećam se kao veoma poraženom, jer se već sedam godina bavim time kako bi ukazala na taj negativni aspekt interneta i društvenih mreža kada je u pitanju beznednost naše dece, ali kao da veliki broj ljudi to nije čuo, mislio da se šalimo i težimo senzacionalizmu, pa da decu treba da ostavimo na miru", ocenila je Jonev.

S tim u vezi, pozdravila je hapšenje influensera Vuka Vica u Novom Sadu, čiji je video, na kojem simulira ubistvo, poslužio kao inspiracija, kako se pretpostavlja, za zločin koji je počinio K. K. u OŠ "Vladislav Ribnikar" na Vračaru.

"Treba najpre postaviti ono osnovno pitanje: da li je moguće da u tom mladom momku nema trunčice razuma, kada snima takve spotove i zna koliko ga mladih prati", naglašava Katarina Jonev.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading