ŠTA POSLE SVEGA Psiholozi savetuju povratak na mesto zločina u Ribnikar, roditelji mahom protiv toga
Foto: Alo/Foto: Alo!

Direktor školske uprave Beograd Dragan Filipović rekao je da se u sredu, 10. maja, samo nedelju dana posle nezapamćenog masakra, učenici Osnovne škole „Vladislav Ribnikar“ vraćaju na nastavu. On je dodao da će povratak svakog učenika zavisiti od toga kako se bude osećao, a da će sve naredne aktivnosti u toj školi biti u potpunosti prilagođene đacima.

Ipak, ova odluka naišla je na negativne reakcije dok većina roditelja iz „Ribnikara“ ne želi da vrati svoju decu na mesto strave. Psiholozi se pak slažu sa predlogom i smatraju da je susret sa mestom zločina od presudne važnosti za dalji oporavak.

Psiholog i profesor filozofije Jasmina Mandić Ćirić istakla je da je bolje da se deca vrate na nastavu u svoju školu.

ŠTA POSLE SVEGA Psiholozi savetuju povratak na mesto zločina u Ribnikar, roditelji mahom protiv toga

Foto:privatna arhiva

 

- U suprotnom, biće to bežanje od istine. Oni su već doživeli prvi šok jer su bili tog dana u školi, svakim sledećim danom trauma će biti manja. Nažalost, jeste strašno, ali to je patnja koju deca moraju da progutaju - navela je Jasmina Mandić Ćirić.

Radović: Odrasli se boje, deca trpe

Psiholog Ružica Radović je prokomentarisala i najčešću poruku direktora škola, a to je da deca koja se ne osećaju sigurno, ne moraju da dolaze u školu.

- Stav da dete ne mora da dođe u školu je posledica odraslih koji se boje i koji reaguju na takav način u ovoj veoma stresnoj situaciji. Veoma je važno da detetu mi odrasli budemo oslonac i podrška, a ne da iz svojih emocija oformljavamo uverenja koja nisu u dobrobiti dece - pojasnila je Radovićeva, i posavetovala roditelje da osiguraju deci bezbedno okruženje kako verbalnim tako i neverbalnom govorom.

- Recite im da su odrasli zaduženi za bezbednost i da su oni tu da bi deca bila bezbedna. Recite im da se ovakve tragedije dešavaju veoma retko, kao poplave, zemljotresi i ostale nepogode. Obratite pažnju na moguće znakove traumatizacije, ritam spavanja, promene raspoloženja, apetit, dinamika školskih obaveza, stepen uznemirenosti, intenzivan strah i slično - navela je Radovićeva.

Njena koleginica, psiholog iz Centra za nestalu i zlostavljanu decu Ružica Radović, za Alo! je istakla da je trenutno najvažnije da se deci uspostavi osećaj sigurnosti i predvidljivosti.

- To se delimično može osigurati tako što ćemo se fokusirati na povratak dece u redovne tokove dana, na njihove rituale i aktivnosti na koje su navikli. U ovom periodu obrazovne institucije bi trebalo da se fokusiraju na podršku deci i na negovanje osećaja sigurnosti, koji je trenutno, zbog celokupne situacije, ugrožen, zato i jeste važno da decu vratimo u škole - objasnila je Radovićeva, i sugerisala nastavnicima da pitaju decu šta znaju o događaju, kako se osećaju povodom toga.

SMS za pomoć

Akcija prikupljanja pomoći za posledice zločina koji se 3. maja desio u OŠ „Vladislav Ribnikar“. Broj za SMS poruke za pomoć školi je 5040, a cena poruke je 200 dinara. Broj je otvorila škola i važi za sve tri mobilne mreže.

- Potpuno normalno je da osećaju strah i anksioznost. Kako bi deca razumela situaciju, objasnite im je što jasnije i bez detalja koje ne mogu da razumeju. Vi kao odrasla osoba započnite razgovor. Iako su u okruženju naišli na informacije i čuli šta se desilo, važno je iskomunicirati sa detetom na pravi način - rekla je naša sagovornica.

ŠTA POSLE SVEGA Psiholozi savetuju povratak na mesto zločina u Ribnikar, roditelji mahom protiv toga

Foto:privatna arhiva

 

 

Roditelji traže izmeštanje i rekonstrukciju

Filipović je rekao i da su se zahtevi roditelja učenika OŠ „Vladislav Ribnikar“ uglavnom odnosili na izmeštanje učenika i rekonstrukciju škole.

- Svako ko uđe u školu ima osećaj da treba da se izvrši rekonstrukcija. Škola je inače jako dugo u takvom stanju da joj je potrebna rekonstrukcija. Kad je reč o izmeštanju učenika, to ne bi bilo dobro za decu. Opet bi i u drugoj školi prolazili kroz iste priče sa vršnjacima, opet bi se vraćali na to kako se desilo, zašto se desilo, kako je to izgledalo... Deca ne bi imala priliku da završe s tim što se desilo. Naravno da to nije lako, ali upravo zato u ovoj školi organizujemo za svu decu sve ono što je njima potrebno - naveo je Filipović, i pojasnio da se nastava neće odvijati po klasičnom modelu.

- Akcioni plan je već donet, i sve aktivnosti će u potpunosti biti prilagođene đacima - objasnio je Filipović.

Kako je rekao za Alo! direktor Komiteta za saobraćaj Damir Okanović, nekadašnji đak „Vladislava Ribnikara“, neki učenici već najavljuju da će se ispisati iz ove škole.

- Moja ćerka je 2009. godište, ne ide u „Ribnikar“, ali ima drugaricu iz vrtića koja pohađa tu školu i koja joj je rekla da joj ne pada na pamet da se vrati u nju. Isto je najavio još jedan dečak koga poznajemo i koji je istog uzrasta kao njih dve. Čak je i moje dete decidirano reklo da se nikada ne bi vratila u školu u kojoj se sve ono desilo - naveo je Okanović, i dodao da nikad više, iako je odrastao u tom kraju i mnogo ga voli, neće proći Ulicom kralja Milutina gde je maloletni ubica i počeo krvavi pir 3. maja.

Grupne i individualne psihoterapije

U školi će dežurati i predstavnici Ministarstva zdravlja, ali i drugih zdravstvenih ustanova.

- U školi će, dokle god bilo potrebno, biti i kolege iz Ministarstva zdravlja, iz Klinike za neurologiju „Doktor Subotić“, iz Instituta za mentalno zdravlje i Kliničkog centra Srbije. Neki su već na terenu i rade se grupne i individualne terapije. Svesni smo razlike i činjenice da školu pohađaju učenici od sedam do 15 godina, odnosno od prvog do osmog razreda, da svakoj grupi dece treba prići drugačije - objasnio je Filipović, i precizirao da su roditelji mlađih razreda tražili da poseta psihoterapeuta bude u okviru njihove odeljenske zajednice.

Okanović je predložio da bi njegovu, kako je istakao, voljenu školu „V. Ribnikar“ u kojoj je proveo najlepše trenutke detinjstva, trebalo trajno zatvoriti.

ŠTA POSLE SVEGA Psiholozi savetuju povratak na mesto zločina u Ribnikar, roditelji mahom protiv toga

Foto:Tanjug

 

- Polovinu u kojoj se dogodio zločin, odnosno nekadašnju OŠ „Slobodan Princip“ treba pretvoriti u veliki centar za podršku deci sa problemima vezanim za odrastanje, sa najboljim stručnjacima iz oblasti psihologije, pedagogije i sl. U drugoj polovini, to jest u nekadašnjoj OŠ „Aleksa Šantić“, treba da bude neka nova osnovna škola. Đaci starijih razreda ne treba svakog dana da prolaze pored mesta zločina, stručnjaci to nazivaju „retraumatizacija“ žrtava - objasnio je naš sagovornik, uz komentar da će se verovatno upis novih đaka drastično smanjiti.

- Kabinet istorije u kojem se dogodio zločin treba da postane spomen-soba, da stradale nikada ne zaboravimo - naveo je Okanović.

S obzirom na to da je svoj predlog objavio i na Tviteru, njegovu inicijativu podržali su mnogi korisnici ove društvene mreže, među kojima ima i onih sa drastičnim predlogom da školu treba srušiti do temelja.

Novi detalji zdravstvenog stanja povređenih u pucnjavama u Beogradu i Mladenovcu

Devojčica u Tiršovoj i dalje kritično!

Devojčica iz Osnovne škole „Vladislav Ribnikar“ koja je ranjena u glavu i koja je, kako je Alo! pisao, primila pet kesa krvne grupe nulta negativna, i dalje je u teškom stanju.

Kako su za Alo! rekli iz Dečje univerzitetske klinike u Tiršovoj, njeno stanje je i dalje kritično.

Od dece koja su, takođe, povređena u pucnjavi u OŠ „Vladislav Ribnikar“ a koja se nalaze u Urgentnom centru, u najtežem stanju je, kako su rekli za medije, dečak s povredom u vratnom delu kičme, usled čega i dalje ne oseća ni ruke ni noge. Devojčica kojoj je metak prošao kroz potkolenicu imaće još jednu dodatnu operaciju, baš kao i nastavnica, kojoj će biti urađen mini-zahvat na šaci i koja je u boljem stanju. Jedan učenik je poslat na kućno lečenje.

Od devet osoba koje su teško povređene u masovnoj pucnjavi u Mladenovcu, a zbrinute su u Kliničkom centru Srbije, dve su i dalje u teškom stanju jer jedna ima teške povrede jetre, bubrega i kolena, a druga teške povrede glave i oka. Četvoro je skinuto sa respiratora i u boljem su zdravstvenom stanju, jedan od pacijenata je poslat na kućno lečenje. 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading