PLJUSKOVI SA GRMLJAVINOM ĆE SE SRUČITI NA SRBIJU Hladnoća i nevreme nakon letnjih 28 stepeni, razvedravanje tek od ovog datuma
Foto: Alo/Alo!/Ilustracija/Shutterstock

Današnji dan u Srbiji bio je pravi letnji, a uz sunčano vreme maksimalna temperatura dostigla je 28°C, što je za oko pet stepeni topline od proseka za početak maja. U toku poslepodneva na severu Vojvodine bilo je lokalnih pljuskova sa grmljavinom, naročito na području Subotice. Ove padavine uvod su u jače pogoršanje vremena koje se očekuje u toku noći i od sutra, piše meteorolog Đorđe Đurić za Telegraf.

Već u toku noći do Vojvodine, a do jutra i do severnih predela Srbije očekuje se prodor hladnog fronta, uz prodor nešto svežije vazdušne mase, ali uz jače naoblačenje sa kišom, pljuskovima i grmljavinom. U ostalim predelima Srbije u toku jutra i dela prepodneva biće suvo, ali će se naoblačenje sa padavinama sa severa tokom dana proširiti na sve predele Srbije.

Severni i severozapadni vetar tokom dana biće u pojačanju, na udare prolazno i jak, poto, do večeri u slabljenju. Sredinom dana u Vojvodini, a do kraja dana i večeri i u centralnim predelima Srbije očekuje se prestanak padavina i delimično razvedravanje.

Jutarnja temperatura u ponedeljak biće od 8°C na jugu do 14°C na severu Srbije i u Beogradu, a maksimalna dnevna biće od 18°C na severozapadu do 24°C na jugu i istoku Srbije, u Beogradu do 20°C, najavluje Đurić.

U utorak će u većem delu Srbije biti suvo, a kiša se očekuje uglavnom na jugu i istoku Srbije. Vetar će biti u skretanju na jugoistočni i biće u pojačanju.

U sredu će iznad Đenovskog zaliva doći do formiranja i jačanja ciklona i njegov centar će potom premestiti iznad srednjeg dela Jadrana.

U celoj Srbiji biće umereno do pretežno oblačno, tokom dana i suvo. Jače naoblačenje sa kišom, pljuskovima i grmljavinom tokom večeri zahvatiti jugozapadne predele Srbije, tokom noći i u četvrtak proširiće se i na ostale predele Srbije.

U sredu će duvati umeren do jak jugoistočni vetar, u košavskom području i sa olujnim udarima. Maksimalna temperatura u utorak i u sredu biće od 15 do 21°C, u Beogradu od 16 do 18°C, stoji u prognozi.

Pod uticajem ciklona, u Srbiji će od četvrtka do kraja sedmice biti oblačno sa kišom, pljuskovima i grmljavinom. Biće uslova i za obilnije padavine, ali i za grmljavinske oluje.

Duvaće umeren do jak jugoistočni vetar, u košavskom području sa olujnim udarima, na jugu Banata i preko 80 km/h. Maksimalna temperatura u četvrtak biće od 14 do 20°C, u petak nešto toplije, a za vikend će biti najhladnije u sedmici pred nama, uz maksimalne temperature od 11 do 15°C.

S obzirom na to da je prosek maksimalne temperature u Srbiji za drugu dekadu maja od 21 do 25°C, vidimo da će one u sedmici pred nama biti uglavnom ispod proseka, krajem sedmice i za deset stepeni niže od proseka.

Prema trenutnim prognozama, stabilizacija vremena, uz postepeni porast temperatura i njihov povratak na prosečne vrednosti očekuje se tek za 10 dana, odnosno oko 18. maja, zaključuje Đurić.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading