DEČAK I DEVOJČICA I DALJE KRITIČNO Stanje povređenih u tragediji u Beogradu i u zločinu kod Mladenovca
Foto: Tanjug/FOTO TANJUG/ JADRANKA ILIĆ/ bg

Ministarka zdravlja Danica Grujičić rekla je da je lepa vest to što je dvoje dece koju je ranio trinaestogodišnjak u školi i kojoj je nakon toga pružena medicinska pomoć pušteno kući u petak, a da će dečak koji je u Urgentnom centru najverovatnije danas biti otpušten.

Kako je objasnila, jedna devojčica i nastavnica su u Urgentnom centru i u ponedeljak će imati još jednu ortopedsku intervenciju zbog povreda šake.

- One su van životne opasnosti. Nastavnica je i dalje veoma neraspoložena. Verovatno nije svesna toga šta se dogodilo. Niko ne očekuje od svog đaka da će tako nešto da uradi - rekla je ministarka zdravlja, i dodala da će P. M. iz Malog Orašja (42) biti danas pušten kući.

- Devojčica iz Osnovne škole „Vladislav Ribnikar“ u Tiršovoj je i dalje životno ugrožena. Ima žestoko oštećenje mozga, kao i dečak iz iste škole, koji ima povredu vratne kičme. Na svu sreću, kičmena moždina mu nije prekinuta, ali će biti potrebno dosta vremena da se on oporavi. Mlad je, a ta njegova mladost je najveća šansa - rekla je ministarka gostujući na TV Prvoj.

Ministarka je govorila i o tragediji iz Mladenovca i Smedereva, u kojoj je povređeno 13, a njih troje je i dalje u kritičnom stanju.

- M. A. (18) ima povrede trbuha i dve prostrelne rane i sutra će biti operisana još jednom. Kolege su jedva uspele kod nje da zaustave krvarenje. S. J. je s povredom kičme, kome je urađena drenaža. M. M. (56) je ekstubiran i operisan. Ima veliku povredu grudnog koša, kao i povredu leve podlaktice i desne šake. Operisana mu je leva podlaktica i nadlaktica. Devojčica s ustrelnom povredom glave ima odličan postoperativni skener. Što se tiče povišenog pritiska u glavi, ne preti nikakva opasnost. Prema levoj očnoj duplji joj je bio zaglavljen metak i odluka je bila da se on ne dira - rekla je ministarka.

- I. I. je momak koji je stabilan, ekstubiran, svestan i budan, sa povredama prepona, koji je direktno ušao u operacionu salu. V. N. je ekstubirana, ima povredu leve podlaktice koja, nažalost, nije mogla da bude sačuvana. Rađena je fiksacija potkolenice, a devojčica se sjajno drži i svesna je - objasnila je ona.

S. J. je, kako je rekla, ekstubiran, svestan i pod bolovima, a povreda grudnog koša mu je sanirana. M. P. koji je zadobio povrede donjeg dela karlice je dobro.

- P. M. (42) je otpušten još juče ili prekjuče. U bolnici „Dr Dragiša Mišović“ je i M. P. (26), kome je odstranjen bubreg. On je ušao u fazi hemoralgijskog šoka odmah u operacionu salu. Još je intubiran i stabilno je. Verovatno će biti za ekstubaciju narednih dana, ali je još u kritičnom stanju - objasnila je ministarka.

Pomoć psihijatara

Pet psihijatara iz Urgentnog centra bilo je proteklih dana u OŠ „Vladislav Ribnikar“, sa direktorom Klinike Milanom Latasom na čelu.

- Razgovori su bili veoma konstruktivni, potrebni i ta psihološka podrška je neophodna, tako da ćemo to i dalje raditi - poručio je direktor UKC Milika Ašanin.

Kako je rekla, I. M. (20) koji je u početku bio zbrinut u KBC „Dr Dragiša Mišović“ prebačen je u KBC Zemun, gde je juče na ortopediji operisan.

- Izvađen mu je metak iz zgloba i metak koji je bio zaglavljen u potkolenici. Urađena je revizija desne natkolenice. On je stabilan i ekstubiran - objasnila je ministarka.

- R. J (21) je u Urgentnom centru. On je svestan. Njega su zbrinule kolege u Smederevu i zasad je sve mirno. Kod njega ostaje još rešavanje leve nadlaktice. J. M. (23) i M. N. (22) su još u Smederevu. Danas ću ih obići - rekla je ministarka i napomenula „da ovakvu tragediju niko nije mogao da očekuje“.

- Pre više od mesec dana nadležna ministarstva su radila na tome da se naprave mobilni timovi psihologa, psihijatara i pedagoga kao bi krenuli u rad po školama. Prilično smo poodmakli s tim, što se pokazalo kao dobro - rekla je ministarka.

Ona je pohvalila rad svih činilaca zdravstvenog sistema.

- Ne postoji bolnica u Srbiji koja bi za pola sata otvorila šest operacionih sala, a kolege su odmah ušle u salu. Da oni to nisu uradili, ne bi bilo preživelih - rekla je ministarka, misleći na Urgentni centar.

- Hitna pomoć je odmah reagovala. Hvala Tiršovoj i Urgentnom - poručila je ona.

Ašanin: Medicina čini sve što može

DEČAK I DEVOJČICA I DALJE KRITIČNO Stanje povređenih u tragediji u Beogradu i u zločinu kod Mladenovca

Foto AP

Što se tiče stanja pacijenata koji su posle pucnjave kod Mladenovca dovezeni u Urgentni centar KCS, direktor te ustanove Milika Ašanin kaže da su od sedam operisanih pacijenata, tri sasvim razbuđena i dobro. Pacijent koji je u petak prebačen iz smederevske bolnice je takođe posle dodanih intervencija dobro. Pacijenti sa najtežim povredama koje uvek mogu dodatno da se zakomplikuju pod budnim su okom lekara i njihovo stanje se prati.

Direktor UKC Srbije Milika Ašanin naglašava da su ove tragedije pokazale koliko, kako je rekao, naša medicina uspešna može da bude.

- Pokazalo se koliko imamo kvalitetnog kadra, uz izuzetne uslove u novoj zgradi Urgentnog centra. Na jednom mestu su nam ambulante, zone, izuzetnu opremu i operacione sale, sve pod jednim krovom - zaključio je Ašanin.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading