ŠTA SE DESI U GLAVI DEČAKA PA POSTANE HLADNOKRVNI UBICA? Posle masakra na Vračaru, svi roditelji postavljaju samo jedno pitanje
Foto: Printscreen/Foto: Printscreen

Nakon jezivog masakra i tragedije koja se juče dogodila u Osnovnoj školi „Vladislav Ribnikar“, svi smo zanemeli. Roditelji su prestravljeni i svi postavljaju samo jedno pitanje - šta se to desilo u glavi trinaestogodišnjeg dečaka da postane hladnokrvni ubica?

Dečak K. K. je navodno već duže vreme bio depresivan, neki kažu da je bio žrtva vršnjačkog nasilja, pa čak i da je promenio smenu u školi... Ali šta je bio okidač da učenik sedmog razreda uđe u školu i, kako se navodi, puca iz očevog pištolja, ubije čuvara, osmoro dece, rani učiteljicu i povredi još nekoliko dece?

Marija Milenković, pedagog i psihoterapeut, kaže da je sva odgovornost isključivo na roditeljima.

- Još ne možemo da znamo da li je u dečaku postajala jasna namera da učini to što je učinio, ali je sigurno da je u njemu postojala ogromna agresija. A to sve, najverovatnije, potiče iz porodice i ja bih tu i tražila uzrok ove tragedije. Znate, jako je važno da posmatrate svoju decu, ali i da vodite računa kako se ponašate pred njima. Način na koji rešavate sukobe u kući, na poslu, kako rešavate svakodnevne probleme, deca posmatraju, a onda i kopiraju. Drugo pitanje koje bih postavila je zašto je potrebno oružje u kući? Da li je to za ovog dečaka statusni simbol ili simbol snage? Nikad se ne zna kada je detetu iskrivljena realnost i zato je apsolutna odgovornost na roditeljima za to što je dete uopšte ponelo pištolj u školu.

Najvažnije od svega je da vodite računa kako se ponašate prema detetu, ali i da odmah reagujete čim primetite bilo kakvu promenu u njegovom ponašanju - upozorava Marija Milenković.

- Ne ignorisati bilo kakav problem kod deteta, bio on ljubavni, problem s ocenama, jer to izaziva ogromnu frustraciju kod deteta. Moramo da se prebacimo u tom trenutku na nivo deteta, jer deci to može da predstavlja ogroman problem koji dovodi do ovakvih situacija. Vrlo je važno da vodimo računa o mentalnom zdravlju naše dece i ovo se tiče svih nas, celokupnog društva - kaže pedagog, a što se tiče kazne za dečaka, ona smatra je resocijalizacija neophodna, ali i adekvatna kazna i lečenje pod dugogodišnjim nadzorom.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading