"PSIHOPATE SU MEĐU NAMA!" Psiholog Radomir Čolaković godinama upozorava da je situacija s ljudima izmakla kontroli
Foto: Alo/Foto: Alo!

Da dečak od trinaest godina planirano uzme oružje u ruke i hladnokrvno puca na nevine ljude oko sebe nije nešto što se desilo tek tako, kod njega se poremećaj ličnosti morao ispoljavati neko vreme, tvrdi za Alo! psiholog Radomir Čolaković.

- Treba ispitati šta se desilo, ali imam neke pretpostavke. To da je neko poremećen, ne može da se desi preko noći, to je nešto situaciono, nešto ga je poteralo... Ne dolazi to iz vedrog neba. Treba sad proveriti i u kakvom se društvu kretao, kako je znao da rukuje pištoljem, neko ga je naučio... Druga je stvar i kako je došao do pištolja, zakon propisuje kako se i gde drži oružje... Ima tu dosta pitanja koja se nameću... - kaže Čolaković za Alo!, i dodaje da su pištolji, oružje, za tako mladu osobu dodatak koji menja samopouzdanje i samopoštovanje.

Efekat ekspres lonca: Ovo će još da se dešava!

Direktorka Instituta za kriminološka i sociološka istraživanja Ivana Stevanović izjavila je juče da pucnjava u Osnovnoj školi „Vladislav Ribnikar“ nažalost nije ni prvi i poslednji ovakav slučaj.

Stevanović je za K1 rekla da su ovakve slike svakodnevnica u Sjedinjenim Američkim Državama, dodajući da je u pitanju takozvani efekat ekspres lonca.

- Plašim se da ovo nije prvi i poslednji slučaj i da ćemo se sa ovim u budućnosti suočavati. Ako su zaista tačni podaci da je dečak godinama bio isključivan iz društva ili na neki način trpeo „buling“, to je lekcija koju ćemo naučiti iz ovoga, da u budućnosti radimo na sistemu vrednosti i onome što nam je zaista bitno - istakla je Stevanović.

- Kod njega su, kako je rečeno, našli i neke zapaljive naprave, nekoliko šaržera, to je planirano. On se pripremio za ovaj čin, tu je morao postojati neki sistem uračunljivosti, nije se to desilo tek tako. Danas, ako ste ubica, vi ste u trendu. Pucati u nevine ljude, koga je on video ispred sebe, ko zna. Škola je tu i te kako pogrešila. Na ovo što se desilo su uticali mnogi faktori i zakazali mnogo ranije - kaže Čolaković, i dodaje da je upozoravao na ovako nešto, govorio da će se još svašta desiti.

Foto: privatna arhiva

 

- Radio sam kao psiholog u raznim školama, govorio sam da će se desiti strašne stvari, malo se toga preduzima i sve što se dosad radilo, i kod nas i u svetu, samo je teorija, borba protiv nekog virtuelnog čoveka. Govorio sam im: psihopate su među đacima, među profesorima... - kaže Čolaković.

- Kažu da je dete zdravstvenih radnika, da je bio dobar đak, a ja kažem na osnovu iskustva: čuvajte se dobrih đaka, dece iz dobrih porodica. Meni kao psihologu su to samo dodatni elementi za sumnju... To je posebna struktura ličnosti koja se lako izmakne kontroli, jer mnogi od njih kao jedini dar od roditelja imaju novac.

Čolaković tvrdi da se ovo moglo sprečiti, da je davno predlagao da se deca pažljivo prate i da se na osnovu njihovog ponašanja može stvoriti slika njihove ličnosti.

- Nije ovo poremećen sistem vrednosti, nego je uspostavljen novi sistem vrednosti. Nama jedan Kristijan Golubović drži lekcije, molim vas... Duboko smo u blatu jednog sistema vrednosti koji nam dolazi glave. Ja kažem, Amerika je davno zakucala i otvorila vrata kod nas.

Ministar prosvete Branko Ružić: Poguban uticaj interneta

 

Ministar prosvete Branko Ružić izjavio je da škole nisu izolovana ostrva, kao i da nasilje ne nastaje u školama, već da je reč o društvenom fenomenu i da su već pripremljena podzakonska akta kojima bi određeni zakoni pretrpeli izmene i dopune u tom smislu.

Ministar je istakao da je Srbija, nažalost, deo onog sveta u kojem se ovakve stvari sve češće događaju.

- Evidentan je kancerogeni, poguban uticaj interneta, video-igrica, tzv. zapadnih vrednosti i svima nama je jasno da je potreban krupan preokret, pooštravanje mera, ali i sistemsko iznalaženje rešenja - rekao je on, i dodao da ovim fenomenom moramo svi da se pozabavimo.

- Mislim da je ovo danas poslednji alarm kako i na koji način razrešiti sve ono što se dešava u našem društvu, pa i u našem obrazovnom sistemu, kada govorimo o fizičkom, verbalnom i digitalnom nasilju - rekao je Ružić.

On je naveo da je svim školama, ne samo OŠ „Vladislav Ribnikar“, na raspolaganju stoje timovi za asistenciju.

 

- Druga stvar je šta je s tugom, s traumama dece koja su tome prisustvovala, roditelja koji će da strahuju da li će moći svoje dete sutra da pošalju u školu. Treba li da kao roditelj idem s pištoljem i gledam kako ću uzvratiti vatru... Tužno je sve ovo što se desilo. Sad će biti potrebna armija psihologa da toj dečici pomogne da prevaziđu ovu traumu. Strašno je to što su proživela i biće potreban ozbiljan rad da to prebole - kaže Čolaković.

Ministarka zdravlja Danica Grujičić: Za 40 godina službe ovako nešto strašno nisam videla

 

Ministarka zdravlja Danica Grujičić je izrazila saučešće u svoje i u ime Ministarstva i cele vlade roditeljima koju su decu izgubili.

- Za 40 godina u zdravstvu, od 90-ih godina kada sam se svačega nagledala, ovo je možda moje najstrašnije iskustvo kako kao lekara tako i kao čoveka - rekla je ona zahvalivši kolegama koje su pružile sve od sebe kako bi spasle povređene i poželela da se deca i nastavnica oporave.

Dodala je i da će Institut za mentalno zdravlje organizovati dve linije na koje će svi oni koji osećaju potrebu za psihološkom pomoći javljati.

O zdravstvenom stanju dečaka koji je sve ovo uradio, dodala je ministarka, odlučiće odgovarajuće institucije.

Grujičićeva je rekla da je vreme da se formiraju timovi u kojima će defektolozi raditi na ranom otkrivanju problema kod dece.

Foto: Tanjug

 

- Ne mora da znači da je neko mentalno oštećen ako traži pomoć za neki postupak, za nešto što se desilo u porodici, ali verujte ni kao sistem, ni kao društvo nismo ništa uradili ukoliko se ne promene odnosi u porodici, koji moraju biti puni poštovanja, i prema ocu i prema majci - navela ja Grujičićeva, i istakla da je velika odgovornost na pedagozima i psiholozima koji rade u školi.

- Vlada Srbije i Ministarstvo zdravlja radi intenzivno na tome da se psiholozi vrate i u domove zdravlja, posebno u pedijatrijske službe domova zdravlja - rekla je Grujičićeva na vanrednoj konferenciji za novinare u Vladi Srbije.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading