BOGATSTVO U DEPOU Direkcije za upravljanje oduzetom imovinom: Narukvica od 4,5 miliona evra i torbica Merilin Monro
Foto: Alo/FOTO Shutterstock/ilustracija

Direkcija se trenutno stara i o 113 kuća, 373 stana, 17 zgrada, o sportskoj hali, 250 lokala i garažnih mesta, o apartmanima na Kopaoniku, Zlatiboru, Divčibarama, u Sokobanji, o 35 privrednih društava, četiri hale i pet restorana.

Takođe, Direkcija čuva i 29 umetničkih slika autora kao što su: Milan Konjović, Mila Milunović, Nikola Graovac, Janoš Mesaroš, Sergej Aparin i Lazar Vozarević, rečeno je Tanjugu u Direkciji.

U depou Direkcije nalazi se i 130 ručnih satova, 41 ručni sat švajcarske marke „brege”, ženska narukvica čija je vrednost procenjena na oko 4,5 miliona evra i torbica holivudske dive Merilin Monro, koja je navodno prodata na aukciji 1999. godine za milion američkih dolara.

BOGATSTVO U DEPOU Direkcije za upravljanje oduzetom imovinom: Narukvica od 4,5 miliona evra i torbica Merilin Monro

FOTO Shutterstock/ilustracija

 

Imovina proistekla iz krivičnog dela se oduzima od osoba protiv kojih se vode krivični postupci, a može da bude oduzeta sva imovina koja je očigledno nesrazmerna sa njihovim zakonitim prihodima.

Privremeno oduzete predmete od istorijske, umetničke i naučne vrednosti Direkcija predaje na čuvanje ustanovama odgovornim za čuvanje zbirki naučnih i kulturnih dobara i s tim institucijama zaključuje pojedinačne ugovore o deponovanju privremeno oduzetih dobara.

Direkcija je takve ugovore zaključila sa Narodnim muzejom u Beogradu, Muzejom primenjenih umetnosti, Muzejom automobila, Istorijskim muzejom Srbije, dok se privremeno oduzeto oružje predaje na čuvanje Ministarstvu unutrašnjih poslova, a trofejno oružje muzeju.

Takođe, Direkcija sa Narodnom bankom Srbije ima zaključen ugovor o deponovanju dragocenosti u sefovima, a devizna novčana sredstva deponuju se na računima Direkcije kod Narodne banke Srbije za privremeno ili trajno oduzetu imovinu.

S druge strane, privremeno oduzeta dinarska novčana sredstva deponuju se na računu Direkcije kod Ministarstva finansija - Uprava za trezor, u kojoj Direkcija ima nekoliko računa, kao što su račun za privremeno oduzeti novac, račun od izdavanja u zakup nepokretnosti i račun za novac od prodaje privremeno oduzete pokretne imovine.

Trajno oduzeta dinarska sredstva, kako navode iz Direkcije, idu direktno u Budžet Srbije.

Kada je reč o vozilima, iz Direkcije preciziraju da organi koji se bore protiv kriminala koriste deo vozila koja su privremena ili trajno oduzeta.

Deo imovine dat je u socijalne i humanitarne svrhe, i to, kako ističu, za potrebe dečjih vrtića, dece obolele od raka, dece bez roditeljskog staranja i tzv. dece sa ulice, kao i za potrebe programa „Na pola puta”, odnosno za decu iz domova bez roditeljskog staranja koja su upisala fakultete, za smeštaj u stanovima ili kućama po sistemu jedno dete jedna soba, dok troškove hrane i školovanja snosi nadležni centar za socijalni rad.

Direkcija je ustupila 23 nepokretnosti u Beogradu, Novom Sadu i Nišu čija je vrednost oko 35 miliona evra.

Takođe, sigurnim kućama za žene žrtve porodičnog nasilja dato je nekoliko stotina TV aparata, kao i druga elektronska oprema, a studentskom odmaralištu „Beograd“ dato je 250.000 litara dizel goriva za potrebe objekata za smeštaj domaćih i inostranih studenata i studentskih manifestacija u Beogradu, na Paliću i na Zlatiboru.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading