"STIDIM SE KOLEGINICE, SVEDOČIĆU PROTIV NJE!" Instrumentarka sa Tiktoka suspendovana, čeka je disciplinski postupak, verovatno otkaz i kazna do dva miliona
Foto: Printscreen/Foto: Printscreen

Kao da pre emitovanja nije najavila snimak na svom profilu i još pozvala sve zainteresovane da joj postavljaju pitanja o porođaju, ona se pravdala da joj se kamera slučajno uključila kada je ostavila telefon prislonjen o rešetku za rukavice.

- Iz snimka se vidi da niko u sali nije bio svestan da preko telefona ide prenos uživo... Snimak je nastao spontano. Osim pacijenta, vidim se i ja gde se spremam za operaciju i učestvujem u njoj. Izvinjavam se pacijentkinji kojoj je povređena privatnost, njenoj porodici, kao i široj javnosti - navela je ona.

Odmah nakon što su saznali za sve, iz GAK „Narodni front“ su naveli da je sestra suspendovana i da je pokrenut disciplinski postupak, međutim, postavlja se pitanje kako to da niko od kolega ranije nije primetio njene aktivnosti jer je već duže vremena delila snimke i slike iz porođajne sale na Tiktoku. Upravo to pitanje postavila je i ministarka zdravlja dr Danica Grujičić.

Kako Alo! saznaje, ovaj slučaj će biti dalje ispitan na klinici, ali zasad se pretpostavlja da osoblje koje je bilo u sali zaista nije znalo da ih koleginica snima.

- To je i za nas loše jer ona je i nas snimala tajno, i koleginice i lekare, a da ne pominjem koliko je strašno to što je snimala pacijentkinju. To je skrnavljenje naše profesije, zbog takvih kao što je ona pacijentkinje se plaše da dođu na porođaj, tokom porođaja imaju loše iskustvo i onda to iskustvo prenose dalje, i tako ukrug. Stidim se što sam radila sa njom, a ako bude trebalo, svedočiću i protiv nje - rekla je jedna radnica GAK-a za Alo!

Foto: Printscreen

 

Za ovaj sramni čin Jelenu, osim suspenzije i disciplinskog postupka, čeka najverovatnije i novčana kazna od 50.000 do dva miliona dinara. Pored toga što je zabranjena upotreba telefona u službenim prostorijama zdravstvenih ustanova, za snimanje i objavljivanje neophodna je izričita saglasnost onih koji se pojavljuju na snimku.

Niz pravila koje je ona sve prekršila ne završava se ni tu, što je potvrdio i Ivan Trišović iz službe poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti. Ona je objavljivala i instrumente koji se koriste u sali, kako anestetičarka sprema spinalnu anesteziju za carski rez, slike mama sa bebama, čak i tek rođene bebe nakon carskog reza, prvi dodir majke i bebe... Nakon što je skandal obelodanjen, Jellena je prvo obrisala sporne video-snimke, a onda je ugasila profil.

Pacijentkinja treba da je tuži 

Predsednica Udruženja žena „Lav“ Jelena Marinković kaže da se protiv ovakvih kršenja ljudskih prava bore svakodnevno.

- Ova žena sada, naravno, mora da se bori za svoja prava, treba da tuži ili samo nju koja ju je snimala ili samu ustanovu. Ali sve to će biti veliko maltretiranje, povlačiće se po sudovima dugo. Možda će dobiti neku odštetu, ali koliko god novca da dobije, to je malo u odnosu na pretrpljeni stres i nje i njene porodice koja je to morala da preživljava - rekla je ona.

​Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading