FENOMEN U ŠUMADIJI! Sedam ovaca na svet donelo 21 jagnje Belka ojagnjila pet mladunaca
Foto: Alo/Foto: RINA

Pravi berićet ovog proleća doživeo je domaćin Milisav Marković iz šumadijskog sela Ljuljaci. Njegovo stado ovaca za samo nekoliko dana uvećalo se čak tri puta, jer su umesto uobičajenih jednog ili dva jagnjeta, njegove ovce na svet donele u jednom naletu mnogo više mladunaca. Belka je ojagnjila petoro, Rumenka i Pramenka po četvoro, a ostale po troje, odnosno Milisav je od sedam ovaca dobio 21 jagnje.

- Samo jedna je ojagnjila jedno, sve ostale su po više, i svi su, hvala bogu, dobro. Milka je ojagnjila četvoro, svi su ženski, a Belka, moj ponos i ovca za primer, ojagnjila je petoro, što se, mislim, prvi put desilo na ovim prostorima. Supruga i ja smo bili babice, prihvatali smo jagnjad i sušili, kad je počela da se jagnji nikako da završi, jagnjad samo ispadaju. Troje hranimo na flašicu, a dvoje hrani Belka i daće dragi bog da sve bude dobro i da ih zajednički odnegujemo - rekao je Milisav Marković, zvani Mido iz Ljuljaka.

FENOMEN U ŠUMADIJI! Sedam ovaca na svet donelo 21 jagnje Belka ojagnjila pet mladunaca

Foto: RINA

 

Ovaj stočar ne krije oduševljenje i ponos, njegovo stado o kojem danonoćno brine sa puno ljubavi, vratilo mu je višestruko za svu uloženu dobrotu i trud.

- Ovan je sjenički, nabavio sam ga iz komšiluka i, eto, u mom stadu je ostavio najviše potomaka. Smatram da je i ishrana ovaca bila od velikog značaja jer ih ja hranim lucerkom i dajem im ovas obavezno, da nemaju pantljičare, za jagnjiće kupujem i koncentrat. Krmača mi oprasila dvoje, a ovca ojagnjila petoro, pa to nema nigde - istakao je Milisav.

FENOMEN U ŠUMADIJI! Sedam ovaca na svet donelo 21 jagnje Belka ojagnjila pet mladunaca

Foto: RINA

 

I nema sumnje da su Belka, Rumenka i Pramenka postale šampionke Gruže i da će se u ovom kraju, a i šire još dugo pričati o Midovom stadu, jer ni najstariji meštani iz gružanskih sela ne pamte ovakav reproduktivni fenomen.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading