STIŽE PRVI PAMETNI AUTO-PUT U SRBIJU! Kraljevo i Kruševac imaju razloga za slavlje
Foto: Tanjug/Foto: Tanjug

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić izjavio je juče da je Moravski koridor, čija će prva deonica od Pojata do Makrešana biti otvorena do kraja aprila, prvi pametna saobraćajnica u našoj zemlji, izgrađena sa kompletnom optičkom infrastrukturom.

- Prirodno je da predsednik Srbije Aleksandar Vučić otvori prvi deo Moravskog koridora jer je taj koridor, kao i izgradnja svih puteva i železnica u Srbiji, bila njegova ideja i deo njegove vizije o saobraćajnom povezivanju Srbije - rekao je Vesić gostujući na Pinku.

Naveo je da, kada Srbija bude saobraćajno povezana, to ne znači samo da će ljudi biti bliži jedni drugima, već da ćemo u svim mestima koja se nalaze na novim putevima i železničkim prugama imati više investicija, što, dodao je, znači više radnih mesta, bolji životni standard, razvoj turizma.

Vesić je rekao da je dužina Moravskog koridora 110 kilometara i da on povezuje dva auto-puta, a to su auto-put Beograd-Niš od petlje kod Pojata i autoput „Miloš Veliki“ kod petlje Preljina.

Podsetio je da se između nalazi nekoliko mesta - Ćićevac, Kruševac, Trstenik, Vrnjačka Banja, Kraljevo i da na tom potezu živi oko pola miliona ljudi.

Ministar je istakao da je Moravski koridor najširi i prvi pametni auto-put u našoj zemlji.

- U narednih desetak godina pametni putevi, a svi putevi će morati da postanu takvi, komuniciraće s vozilima, što znači da će vozila čitati saobraćajne znake i usporavati brzinu tako da nećete moći da vozite koliko želite. Ukoliko se desi saobraćajna nesreća, sva vozila koja nailaze automatski će usporavati brzinu kako se ne bi stvarale gužve i na taj način ćemo smanjiti broj saobraćajnih nezgoda, omogućiti komforniju vožnju ljudima i omogućiti da se bolje koriste putevi - rekao je Vesić.

Ministar je istakao da je Moravski koridor prvi auto-put izgrađen sa kompletnom optičkom infrastrukturom.

STIŽE PRVI PAMETNI AUTO-PUT U SRBIJU! Kraljevo i Kruševac imaju razloga za slavlje

Foto: Tanjug

 

Naveo je da je deonica od Pojata do Makrešana duga 16,9 kilometara.

- To će omogućiti da Kruševac skoro priključimo na auto-put Beograd-Niš, a do kraja septembra, oktobra, završiće se dodatnih 10 kilometra do Koševa, tako da će Kruševac, kao veliko industrijsko i važno mesto, u potpunosti biti priključeno na auto-put - rekao je Vesić, i dodao da to znači više investicija u Kruševcu.

Vesić je rekao da će do sredine sledeće godine biti završen, sa druge strane Moravskog koridora, deo od Adrana do Preljine.

- Adrani su selo kod Kraljeva, što znači da će Kraljevo skoro potpuno biti priključeno na auto-put „Miloš Veliki“ do sredine sledeće godine, a do sredine 2025. godine spojićemo Adrane i Koševo. Tu imamo Trstenik, Vrnjačku Banju, dve petlje kod Kraljeva, Kamidžora i Vrba i na taj način ćemo imati potpuno povezano Kraljevo s auto-putem, i jednim i drugim, Kruševac takođe, Trstenik i Vrnjačku Banju do koje će skoro potpuno moći da se stigne auto-putem - rekao je Vesić.

Govoreći o 47. Sajmu građevinarstva, koji je otvoren u ponedeljak, Vesić je rekao da je taj sajam veoma značajan jer je građevinarstvo značajno za bruto domaći proizvod zemlje.

STIŽE PRVI PAMETNI AUTO-PUT U SRBIJU! Kraljevo i Kruševac imaju razloga za slavlje

Foto: printskrin

 

 

On je izneo podatke da je prošle godine 6,4 odsto BDP-a Srbije činilo građevinarstvo, u 2021. godini šest odsto, a 2013. oko tri odsto.

Predstavljeno u brojkama, to znači da je 2013. godine vrednost svih građevinskih radova u Srbiji iznosila 1,6 milijardi evra, a 2021. godine 4,4 milijarde evra, rekao je Vesić i podsetio da smo prošle godine imali direktnih stranih investicija u vrednosti 4,4 milijarde evra.

- To govori o tome koliko je građevinarstvo značajno i koliko je važno da pomognemo da se zaustavi pad građevinske industrije koji je prošle godine zadesio skoro čitavu Evropu pa i Srbiju i da imamo trend rasta u građevinskoj industriji ove godine - dodao je Vesić.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (2)

Loading
Ena

26.04.2023 10:32

Razvijanjem saobraćajne infrastrukture privlačimo nove investicije, a time utičemo na razvoj cele Srbije.

Sloba

26.04.2023 11:03

I te kako SE vidi napredak nase zemlje!! Bravoo!! 👏👏👏