DA LI ĆE PRVI MAJ POKVARITI NEVREME? Pogledajte detaljnu prognozu za prvu polovinu meseca
Foto: Shutterstock

Nakon naoblačenja s kišom, grmljavinom i pljuskovima, temperatura se u petak vraća na vrednosti od 20 stepeni, rekao je meteorolog Slobodan Sovilj u emisiji ,,Puls Srbije".

Što se tiče vikenda, biće lokalnih pojava kratkotrajnih pljuskova. U noći između 30. aprila i 1. maja temperatura će biti stabiIna, a ako i bude padavina, kaže Sovilj, to će biti kratkotrajne prolećne kiše.

Za 1. maj lepo vreme do 20 stepeni, tek ponegde uz kratkotrajne prolećne kiše.

- Temperatura vezana za datume 1. i 2. maj biće i opsegu od 18 do 20 stepe- ni, a minimalne od 6 do 10 stepeni. Stabilizacija vremena doći će tek krajem druge dekade maja.

RHMZ je prognozirao da će temperatura u prvoj polovini maja biti niža, i to do 15 stepeni, a više temperature možemo očekivati krajem maja - dodao je Sovilj.

Pre nekoliko decenija smo imali hladnije zime, pa je ovo, prema njegovim rečima, sasvim očekivano:

- Tipično vreme za ovaj period. Zime su sve toplije i toplije, zbog povećavanja gasova, koji podižu temperature cele planete, pa se na Balkanskom poluostr- vu pokazuju toplije temperature nego ranije. To ne znači da se hladne zime više nikad neće dešavati - dodaje on.

Vremenski scenariji u budućnosti će biti različiti, ali je činjenica da se sva četiri godišnja doba zagrevaju: Sve više je tih toplih rekorda. Male su temperaturne razlike između zime i jeseni, kao i proleća i leta, a sredinom prethodnog veka zima je trajala 31 dan, sa snežnim pokrivačem.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading