GRAĐANI, OPREZ! OGROMNE KOLIČINE LAŽNOG MEDA NA SRPSKOM TRŽIŠTU Ovo su cake kako da prepoznate da je domaći i pravi (FOTO)
Foto: Printscreen/Foto: RINA

- Najsigurniji način da se dođe do prirodnog meda jeste da se kupi direktno od pčelara. Tačno znati koji je pravi pčelinji med, a koji je falsivikovan okularno se ne može reći, to se precizno samo analizom može utvrditi. Jedan od načina za prepoznavanje je taj kada se med uzme u kašičicu, podigne uvis, on se spušta u sitnim nitima dok je na kašičici. Kod sumnjivog meda, pojavljuju se kapi, kazao je za agenciju prof. dr Svetomir Stamenković.

On je istakao da je još jedan od gorućih problema neadekvatno prskanje voća zbog čega se beleži sve manje pčelinjih društava, ali i pomor pčela.

- Prskanja u voćnjacima uveliko traju i zbog toga se već beleže prva trovanja pčela u ovoj godini. Jedna otrovana pčela, znači deset otrovanih u polju. Jako je bitno da voćari razumeju važnost pčela, jer bez njih nema dobrog prinosa u voćarstvu. Pčele moramo čuvati, moramo negovati, gajiti, umnožavati i povećavati broj pčelinjih zajednica, kao i broj pčelara, kazao je profesor.

Prema poslednjim procenama na tržištu Srbije ima oko 40 odsto falsifikovanog meda. I to je prvi put da ga kod nas ima manje nego u Evropskoj uniji, gde je taj procenat oko 50.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading