SLAVIO UZ TRUBAČE, CELO SELO SE ORILO Dušan je šampion "Tucanijade": Prešao 2.300 kilometara da ostvari svoj san! (FOTO)
Foto: Alo/Foto: Alo!/Miroslava Obadić

Da imaju najtvrđe ljuske jajeta koje se ne mogu polupati, Mokrinčani su pokazali i ovaj put, jer pobedničko jaje dolazi ponovo iz ovog sela. Brižno odabrano „naoružanje“ sa kojim je trijumfovao, Dušanu Radiću donelo je šampionsku titulu. Od uzbuđenja zajapuren i prividno pribran, novi šampion „Tucanijade“ ponosno je digao pobednički pehar na Varoškom trgu u centru sela. 

-Prešao sam oko 2.300 kilometara od Halmstada u Švedskoj gde živim, i evo, konačno sam pobedio. Takmičim se već desetak godina, a najviše mesto mi je bilo četvrto do sada. Ovo je moj davni san, da budem bar među prvih tri-rekao je u dahu Radić, emotivno i iskreno.

-Apsolutno se nisam nadao da bih mogao da pobedim. Pobedničko jaje je iz Mokrina, dugo sam ga birao. Neverovatna trema me je obuzelau, a kad sam se takmičio, ruke su mi čitavo vreme podrhtavale. Na ovo sam čekao čitav život. Uskoro ću napuniti 70 godina, ulazim u osmu deceniju-rekao je presrećan novi pobednik ,,Tucanijade“, poreklom iz Mokrina, koji će titulu najtvrđeg jajeta na svetu nositi narednih godinu dana. 

Ofarbaju oko 20.000 jaja

Mokrin ima oko 2.000 domaćinstava, a u svakom se za  Veliki petak ofarba oko 100 jaja, dok se za takmičenje svake godine prijavi od 150 do 200 ljudi. Ove godine bilo ih je oko 200, po stotinak u juniorskoj i seniorskoj konkurenciji.

Ceo Mokrin se nakon Radićeve pobede orio muzikom trubača, koji su šampiona pratili u stopu, jer se velika titula morala valjano proslaviti.
Najtvrđi primerci glavnog naoružanja u ovom selu biraju se od Svetog Nikole i Božića, pa sve do pred sam dan takmičenja. U ovu banatsku meku svake godine slije se na hiljade ljudi iz Srbije, Republike Srpske, Nemačke, Švedske i Ukrajine.

Osim „Tucanijade“ Mokrin je poznat i po „Gusanijadi“. Oba nezvanična svetska prvenstva osmislio je seoski lekar dr Bogdan Seđakov. 

Takmiče se i deca

SLAVIO UZ TRUBAČE, CELO SELO SE ORILO Dušan je šampion

Foto: Alo!/Miroslava Obadić

 

 

Najlepši deo ,,Tucanijade“ u Mokrinu je takmičenje juniora, koje je propraćeno najvećom podrškom publike. Najtvrđe jaje ove godine imao je petogodišnji Tadija Latinović, koji je potuka sva jaja svojih vršnjaka i onih malo starijih.

-Ja sam birao pobedničko jaje, bio sam skoro siguran da ću pobediti-rekao je Tadija samouvereno i najavio da će se takmičiti i naredne godine.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading