VOZAČI, PRIPREMITE SE ZA "TURBO" KRUŽNI TOK U SRBIJI Ovde važe potpuno nova pravila, nema prestrojavanja unutar raskrsnice
Foto: Printscreen/Foto: Printscreen/Youtube

Po završetku radova biće postavljen i spomenik Nikoli Tesli na sredini kružnog toka. Ova vrsta kružnog toka razvijena je u Holandiji 2000. godine. Jedna od prednosti "turbo" kružnih raskrsnica je ta što se ne zahteva od vozača da se prestrojavaju unutar same raskrsnice.

Umesto toga, vozači svoj pravac biraju pre nego što pristupe kružnom toku. Pre same raskrsnice, ali i u samom kružnom toku, signalizacijom je naznačeno kojom trakom se vozilo kreće od trenutka ulaska u kružni tok, pa sve do njegovog napuštanja.

"Predložena 'turbo' kružna raskrsnica ili kružna raskrsnica sa spiralnim kružnim tokom, jeste višetračna kružna raskrsnica, na kojoj su saobraćajni tokovi međusobno fizički odvojeni.

Razdvajanje tokova u kružnom toku postiže se 'zaobljenim' ivičnjacima, koji sprečavaju preplitanje vozila kako na ulivu i izlivu tako i pri kretanju kroz sam kružni tok", navela je gradska uprava u opisu ovog projekta.

Odmah je usledila lavina komentara među kojim je najviše onih koji smatraju da se vozači ne snalaze ni u običnom kružnom, a kamoli u turbo toku.

- Prvi ću omašiti gde treba da idem - naveo je jadan korisnik Instagrama. A zatim je usledio kometa:

- 80 posto ljudi ne zna koristi ni običan kružnu tok, neki autolimar i farbar neka otvori radionicu u blizini biće posla.

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading