PAZITE SE OD UJEDA KRPELJA, MOŽETE DA POSTANETE INVALID Ovo su simptomi na koje morate da obratite pažnju!
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Deca ali i psi boreve u parkovima u kojima još nije pokošena trava, pa treba biti oprezan da bi se izbegao ubod krpelja, koji može izazvati lajmsku bolest i ozbiljne zdravstvene probleme, upozoravju stručnjaci.

Ukoliko se suočite sa ujedom ove napasti nemojte ga ignoristi jer može doći i do invaliditeta, upozoravaju stručnjaci za jedan beogradski medij.

Stučnjaci upozoravaju da obavezno obratite pažnju simptome lajmske bolesti.

Pri simptomi mogu da se jave i posle 30 dana od ujeda

- Crvenilo kože

- povišena temperatura

- ukočenost vrata

- vrtoglavica

- nepravilan rad srca

- zapaljenje mozga i kičmene moždine koje postepeno napreduje

- zamor 

- smetenje u pamćenju 

- utrnulost završetka udova

- bolovi slabost i grčevi u mišićima

- invaliditet

Doktorka Radmila Šehić, specijalista opšte medicine, kaže da krpelji mogu biti prenosioci raznih bolesti, ali najčešće prenose bakteriju koja izaziva lajmsku bolest.

Doktorka dodaje da nije svaki krelj zaražen bakterijom koja prenosi lajmsku bolest, ali napominje da se svaki ubod mora proveriti.

Ona za beogradski medij objašnjava da mesto uboda pre vađenja krpelja ne treba mazati alkoholom i benzinom, već da treba uhvatiti krpelja pincetom za rilicu i okrenuti ga suprotno od kazaljke na satu. Mesto uboda obavezno pratiti, napominje doktorka, i posebno obratiti pažnju da li se pojavljuje crvenilo.

Temperatura može da se pojavi čak i posle mesec dana nakon uboda krpelja saopštila je Šehić, a ako se tretira na svoju ruku komplikacije mogu da se pojave i nakon nekoliko godina, pa je od značaja blagovremeno da se pacijent obrati lekaru. Komlikacije mogu da odu čak dotle da osoba postane invalid upozorila je doktorka.

TRI STADIJUMA LAJMSKE BOLESTI

Epidemiolog gradskog zavoda za javno zdravlje Beograd dr Sonja Giljača, za beogradski medij ističe da se prvi simptomi mogu javiti i nakon 30 dana u vidu crvenila, bolova u zglobovima i povišene temperatura.

Ukoliko izostane lečenje moguće je da se javi drugi stadijum bolesti koji uključuje  ukočenost u vratu, privremena paralilza mišića, vrtoglavicu i nepravilan rad srca, kaže epidemiolog.

U slučaju da se i ovi simptomi zapostave nastupa treći stadijum u kojem posle deset meseci ili više godina može doći do trajnog oštećenja nervnog sistema, a na kraju i do invalidnosti, upozorila je Giljača.

 Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading