GRČE SE OD BOLOVA, ALI PIJU ROZE PENU! Potpuna pomama kod žena za čajem za mršavljenje koji može da izaove i smrt
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Pomama za čajem za mršavljenje koji se prodaje putem Instagrama ne jenjava, iako jedan od sastojaka može da izazove smrt!

Prema navodima na Tviteru, prodaje se isključivo na Instagramu, nema ga u apotekama, nije naveden njegov sastav, osim da sadrži fentermin. Žene koje su ga probale tvrde da su imale nesvestice, vrtoglavice, suva usta, mučninu i dijareju, nisu mogle da spavaju. Jedan tviteraš je naveo da je fentermin opasan za srce, ali jedna dama koja je čvrsto rešila da do leta skine 20 kilograma odgovorila mu je: „Dobro, ali realno, koliko toga može da ima u čaju da bi škodilo srcu?“ Nadovezala se druga, koja je čaj pila dve nedelje, iako je posle prve doživela jezu i lupanje srca. Treća je priznala da je čaj užasan.

GRČE SE OD BOLOVA, ALI PIJU ROZE PENU! Potpuna pomama kod žena za čajem za mršavljenje koji može da izaove i smrt

Foto: printskrin

„Pila sam ga jedan dan, sutradan sam se rastavljala sa životom. Strah me je i da pomislim šta je u nečemu što roze peni, ali bila sam očajna.“

Kako su za Alo! naveli u jednoj beogradskoj apoteci, fentermin, iako ga je odobrila Američka agencija za hranu i lekove i čest je sastojak lekova za mršavljenje, ima niz neželjenih dejstava.

- Predoziranje zaista može da izazove smrt, iako nisam čula da se kod nas takvo nešto desilo. Simptomi predoziranja mogu uključiti nemir, tremor, ubrzano disanje, konfuziju, mučninu, povraćanje, dijareju i grčeve u stomaku. Fentermin ima stimulativna svojstva i može da poveća nivo hormona, uključujući dopamin, norepinefrin i serotonin. Ovo je vrlo slično amfetaminima, zbog čega postoji rizik od zavisnosti. Zbog ovih razloga, recepti su strogo kontrolisani i upotreba je dozvoljena isključivo u kratkim vremenskim periodima. Koliko, zavisi od opšteg stanja osobe koja uzima lek s tim sastojkom, ali svakako ne duže od dve nedelje - navela je apotekarka Marina P., i dodala da se apsolutno ne preporučuje lečenim i aktivnim narkomanima.

Pojela bih i govno, samo da smršam!

GRČE SE OD BOLOVA, ALI PIJU ROZE PENU! Potpuna pomama kod žena za čajem za mršavljenje koji može da izaove i smrt

Foto: AP

 

Kim Kardašijan izjavila je svojevremeno da bi pojela i govno ako će od toga smršati. Nakon što se ona bockala „ozempikom“, hiljade sledbenica su uradile isto, što je ne samo uslovilo nestašicu leka za dijabetes, već se sada ovaj lek prodaje na crnom tržištu po izuzetno visokim cenama, o čemu je Alo! već pisao.

Prema njenim rečima, fentermin, u medicinskom žargonu anorektik, deluje tako što obuzdava glad.

- To delom čini pokrećući oslobađanje određenih moždanih hemikalija u području hipotalamusa koji kontroliše apetit. Svako ko odluči da pomoću preparata za mršavljenje skine kilograme prethodno bi trebalo da razgovara s lekarom i da uradi detaljne analize. Dodatni rizik je kombinacija preparata sa fenterminom i lekova za depresiju. Uz to, neki ljudi su alergični na fentermin, jedan od najčešćih simptoma alergije je neprijatan ukus u ustima, povraćanje i zatvor - navela je naša sagovornica, i precizirala da osobe s kardiovaskularnim problemima, depresijom, hiperaktivnom štitnom žlezdom, glaukomom, trudnice ili one koje planiraju trudnoću, kao i dojilje, ni slučajno ne bi smele da uzimaju fentermin.

Obuzdava glad, ali narušava zdravlje!

Neki od ozbiljnih neželjenih efekata fentermina:

Povećan krvni pritisak

Ubrzan rad srca

Vrtoglavica

Tremor

Insomnija

Gubitak daha

Bol u grudima

Otok nogu

 

- Bez obzira da li je reč o tabletama, kapsulama, bilo kakvim preparatima, pa i  čajevima za mršavljenje - istakla je Marina P., i dodala da se ne preporučuje ni osobama starijim od 65 godina, kao ni ljubiteljima žestokih pića.

Naša sagovornica je otkrila i da fentermin ostaje u urinu i po nekoliko dana.

- Količina fentermina zavisi od više faktora, kao i to koliko dugo ostaje u vašem organizmu. To uključuje vašu starost, dozu, koliko dugo uzimate i vaš metabolizam. Na primer, osoba s prosečnom građom i metabolizmom može očekivati da fentermin bude prisutan u urinu tri do pet dana - zaključila je farmaceutkinja.

Jo-jo efekat

Kako je napisala jedna tviterašica, dodatni problem s ovim čajem za mršavljenje je jo-jo efekat.

„Moja sestra je pila i smršala je šest kilograma za mesec dana. Kako je prestala da ga pije, vratilo joj se sve. Nema, bre, tu rešenja“, objavila je, i dodala da onaj ko želi da se reši viška kilograma treba da primeni sistem: „Obroci na četiri sata, ne jesti slatkiše, ne piti kupovne sokove, izbaciti belo brašno i uključiti šetnju svakodnevno. Kilogrami idu dole, naravno postepeno, ali bar zdravo“, navela je ona.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading