Previše pravnika i krojača, premalo vozača i konobara
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, poslodavci su najviše raspisivali slobodne pozicije u oblastima trgovina i prodaja, IT sektor, mašinstvo, administracija i transport, a među najtraženijim zanimanjima bila su prodavac, vozač, magacioner, komercijalista i telefonski operater.

Pored IT sektora, manjak radnika na tržištu rada postoji i među kandidatima sa srednjom stručnom spremom, i to naročito zanatskim zanimanjima. Dosta su traženi i kuvari, konobari, frizeri, automehaničari, stolari i higijeničari.

Druga zanimanja su, pak, u suficitu, pa se najteže dolazi do posla u oblasti tekstil i kožarstvo, mašinstvo i obrada metala, poljoprivreda, proizvodnja i prerada hrane, šumarstvo i obrada drveta, kao i ekonomija, pravo i administracija.

Višak na tržištu radne snage predstavljaju krojač tekstila, obrađivač kože i krzna, servisni mašinski tehničar, metalostrugar, rukovalac poljoprivrednim mašinama, autolimar i automehaničar. Do posla teško dolaze i daktilografi, birotehničari, pravni tehničari i pravnici.

Dok se u odnosu na druge zemlje regiona razlikujemo po mnogo stavki, jedna je konstanta - svi traže konobare - Hrvatska, BiH, Severna Makedonija, Crna Gora, Hrvatska, pa i Srbija! 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading