ZADIVILI SRBIJU I REGION! Niški kardiohirurzi posle 12 uzastopnih neplaćenih radnih nedelja ostvarili cilj i ukinuli liste čekanja: Zakrpili svako bolno srce!
Foto: Privatna arhiva/Foto: privatna arhiva

Vest da su niški kardiohirurzi uspeli u misiji i posle gotovo 100 dana rada i 12 uzastopnih radnih vikenda ukinuli liste čekanja preneo je ceo region. Srpskim lekarima počast su odali Hrvati, Crnogorci, a u Srbiji ih doživljavaju kao nacionalne heroje.

Podatak da su uspeli da ostvare cilj, objavio je direktor Klinike za kardiohirurgiju dr Dragan Milić.

- Posle gotovo 100 dana rada i 12 uzastopnih radnih vikenda, niški lekari ostvarili su cilj koji je postavila naša Klinika za kardiohirurgiju UKC Niš i eliminisali su liste čekanja za kardiovaskularne operacije. One od danas ne postoje na našoj klinici i nijedan pacijent koji prođe anesteziološku ambulantu neće čekati operaciju duže od 5-15 dana! Vraćamo se u redovan režim rada - naveo je dr Milić, i precizirao da je lista čekanja sa 149 bolesnika na početku ove godine prešla u listu zakazivanja na kojoj se sada nalazi 42 bolesnika!

ZADIVILI SRBIJU I REGION! Niški kardiohirurzi posle 12 uzastopnih neplaćenih radnih nedelja ostvarili cilj i ukinuli liste čekanja: Zakrpili svako bolno srce!

Foto: privatna arhiva

 

- U odnosu na prošlu godinu, dupliran je broj operacija, pregleda i hospitalizacija. Jedino je stopa smrtnosti ostala ista, ispod dva procenta, tačnije 1,98, uključujući i hitne slučajeve. Niko od pacijenata koji je operisan tokom vikenda nije preminuo, iako je bilo sumnje da se vikendom gubi koncentracija, samim tim pada kvalitet. Ova pretpostavka se nije pokazala tačnom - objasnio je dr Milić, i požalio se da imaju manjak anestetičara.

Za 100 dana 248 operacija

Prema rečima dr Milića, za ovih 100 dana urađeno je ukupno 248 operacija.

- Prošle godine, u tom istom periodu, bilo je 117 zahvata. Samo u martu mesecu ove godine imali smo neverovatnih 98 operacija. Broj hospitalizovanih bolesnika u prva tri meseca prošle godine bio je 145, ove čak 353! Broj ambulantnih pregleda za period januar-mart ove godine iznosio je 3.014, prošle godine 1.467 - pobrojao je direktor Klinike.

- I sve ove rezultate u ovih 100 dana postigla je ista ekipa, s istim ili čak nešto manjim brojem ljudi u odnosu na prošlu godinu. Nažalost, broj higijeničara i bolničara je smanjen, što potencijalno može ozbiljno da ugrozi rezultate našeg rada i činjenicu da naša klinika gotovo da i nema postoperativne infekcije. Smanjen je i broj anestetičara - istakao je dr Milić, ne krijući koliko se ponosi kolegama.

- Ponosan sam na celokupno osoblje klinike koje je istrajno i požrtvovano izdržalo ekstremno jak tempo rada i ispunilo obećanje. Pošto rad vikendom nije bio plaćen, dokazali su da postoje važnije stvari od novca, a to je briga za pacijenta, za ljude s kojima živimo, koje možda i srećemo u gradu, a nismo ni svesni da im je pomoć potrebna - precizirao je dr Milić, i zahvalio nadležnima što su im obezbedili dovoljno potrošnog materijala, iako zvanično odobrenje za ovaj dopunski rad nikada nisu dobili.

- Naravno, ukoliko u budućnosti bude veći priliv pacijenata i ne budu svi mogli da se operišu radnim danima, radićemo ponovo vikendima, bez finansijske naknade - obećao je direktor Klinike za kardiohirurgiju i vođa tima koji će ostati upamćen po humanosti i, kako su mnogi naveli, patriotizmu u praksi.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading