SVI BI TREBALO DA SE UGLEDAJU NA SRBIJU Naša zemlja najbolja u Evropi u digitalnoj transformaciji katastra
Foto: Printscreen/FOTO: RGZ.GOV.RS

Razgovaralo se o temama vezanim za zemljišnu administraciju i upravljanje nepokretnostima. Srbiju je predstavljala delegacija iz Republičkog geodetskog zavoda koju su činili direktor mr Borko Drašković i pomoćnik direktora za razvoj i inovacije Darko Vučetić.

Na sednici u kancelariji Ujedinjenih nacija u Ženevi predstavljena je studija o sigurnosti prava na napokretnostima u UNECE regionu u kojem je Srbija rangirana među prvih deset zemalja u Evropi.

U studiji o digitalnoj transformaciji u zemljišnoj administraciji Srbija je navedena kao primer najbolje evropske prakse u digitalnoj transformaciji upravljanja nepokretnostima. U studiji se naglašava da je Srbija napravila značajan napredak u digitalizaciji evidencija i poslovnih procesa, kao i u kreiranju digitalnih usluga za korisnike.

Poseban fokus je stavljen na uspešnu digitalizaciju, digitalnu reformu zakonodavnog okvira i optimizaciji procesa. Studiju je predstavio prof. Hartmut Miler ispred Internacionalne federacije geodeta (FIG) koji je u istakao da su rezultati koje je Srbija postigla za veoma kratko vreme zaista impresivni i predložio svim učesnicima da se sa tim upoznaju i da se ugledaju na taj primer dobre prakse.

Radna grupa za zemljišnu administraciju formirana je kako bi se bavila pitanjima vezanim za zemljišnu administraciju, uključujući pravne, institucionalne, tehnološke i organizacione aspekte.

Cilj WPLA je da pomogne zemljama članicama UNECE da unaprede svoj sistem zemljišne administracije i da odgovore izazovima koji se javljaju u tom sektoru, poput klimatskih promena, urbanizacije, promene korišćenja zemljišta i drugih faktora.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading