Grujičić: Neonatalni test na SMA o trošku države u svim porodilištima
Foto: Alo/Foto: Alo!

Neonatalni skrining novorođenčadi na spinalnu mišićnu atrofiju (SMA) ubuduće će se raditi o trošku države, a Republički fond za zdravstveno osiguranje (RFZO) već je izdvojio sredstva za to, rekla je ministarka zdravlja Danica Grujičić.

Prilikom posete UKC Kragujevac, ministarka Grujičić je najavila i da će skrinig na SMA biti uveden u svim porodilištima.

- Sada je organizacija toga na Institutu za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batu“ i RFZO, zato što ta deca, ukoliko se otkrije, u prvoj godini života treba da dobiju lekove - rekla je ministarka zdravlja, i precizirala da je za lečenje retkih bolesti kod dece izdvojeno mnogo novca.

- Država je izdvojila 4,3 milijarde dinara za lečenje dece sa retkim bolestima, a izdvojiće i više ukoliko bude potrebe - poručila je ministarka.

Fond za upućivanje na lečenje u inostranstvu, Ministarstvo zdravlja će, kako je Grujičićeva najavila, vratiti u nadležnost RFZO-a.

- Ubuduće će postupati tako da specijalisti iz inostranstva dođu kod nas i leče tu decu ovde, do toga da deca odu tamo, pa da terapiju održavanja primaju kod nas, jer nema potrebe da se nekome kaže da ide, nekome da ne ide, to je profesionalna šizofrenija i to nećemo dozvoliti - istakla je ministarka.

Inače, u Srbiji se godišnje otkrije oko pet slučajeva SMA.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading