NAJVEĆI NA BALKANU Čačanke se grabile za pelcer: Fikus na tri sprata!
Foto: Privatna arhiva/Foto: RINA

Kišno i tmurno aprilsko jutro nije sprečilo građanke i ponekog građanina Čačka da porane i stanu u red ispred Doma kulture. Razlog za to je orezivanje najvećeg fikusa na Balkanu u zatvorenom prostoru, a gužva za pelcer svake godine je velika. Pravo čudo prirode opstaje u zatvorenom prostoru preko pola veka, svake godine raste po jedan metar i danas doseže do tri sprata. Stoga mnogi žele da upravo tu biljku imaju u svom domu.

- Kad bi u mojoj kući porastao bar dva metra, ja bih bila prezadovoljna. Ovo je zaista raritet i stoga sam poželela da taj fikus imam i u svom domu. Gužva je bila ogromna, ali uspela sam da se izborim za svoj pelcer - kaže za RINU jedna Čačanka.

Dugovečan i neuništiv, najveći fikus na Balkanu jedan je od simbola Čačka. Iako za njim vlada ogromna navala, zasad nema informacija da se još negde primio tako dobro kao u čačanskom Domu kulture.

Ono što je kuriozitet i verovatno tajna njegove veličine i sjaja, i to bez zalivanja, jeste činjenica da je posađen na terenu koji obiluje podzemnim vodama, ali i puno svetlosti. O njemu brinu stručnjaci sa Agronomskog fakulteta u Čačku i iz Gradskog zelenila, a redovno ga orezuju i proređuju.

- Kad se bilja oreže, posečeno se stavi na prikolicu ispred Doma kulture, i to vrlo brzo sve nestane jer Čačanke uzimaju pelcere da posade fikus u kući ili stanu. Tako da verujem da na desetine fikusa raste u gradu na Moravi, ali nemam informaciju da li se još negde ovako primio. Mislim da je upravo ova lokacija u ustanovi kulture ključna - izjavila je za RINU Verica Kovačević iz Doma kulture u Čačku.

Fikus je posađen u temelje Doma kulture 1971. godine, iz Splita su stigla tri stabla od kojih su se dva primila. Čačanski fikus 2003. godine proglašen je za spomenik kulture i zaštićeno prirodno dobro trećeg reda, a građani su pokrenuli inicijativu da zbog svoje masivnosti bude upisan u Ginisovu knjigu rekorda.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading