MINISTARSTVO PODSEĆA  Upišite decu u prvi razred na svom maternjem jeziku
Foto: EPA/ANDREJ CUKIC

 

Ministarstvo za lјudska i manjinska prava i društveni dijalog, povodom toga što je 1. aprila počeo upis dece u prve razrede osnovnih škola, podsetilo je danas da pripadnici nacionalnih manjina imaju pravo da svoju decu upišu u razrede u kojima se nastava izvodi na njihovom maternjem jeziku.

Ministarstvo ih u saopštenju podstiče i ohrabruje da tu svoju mogućnost bez ikakvih zadrški u celosti i ostvare. Pravo na obrazovanje na maternjem jeziku u Republici Srbiji garantovano je Ustavom (čl. 79), potvrđeno u Zakonom o zaštiti prava i sloboda nacionalnih manjina (čl. 13, 14 i 15), a detalјnije razrađeno čitavim setom obrazovnih zakona, navelo je Ministarstvo.

Ono počiva na uverenju da je obrazovanje na maternjem jeziku važan resurs za očuvanje i razvoj nacionalnog identiteta pripadnika svake zajednice, vrednosti čijoj je doslednoj primeni posvećena Srbija.

Radi ostvarivanja ovog prava, Srbija je u svom vaspitno-obrazovnom sistemu obezbedila, osim na srpskom jeziku, i celokupno obrazovanje na maternjem jeziku - od vrtića do završno sa srednjom školom - na osam jezika nacionalnih zajednica: albanskom, bosanskom, bugarskom, mađarskom, rusinskom, rumunskom, slovačkom i hrvatskom jeziku, podsetilo je MInistarstvo.

Ono se ostvaruje u mestima u kojima živi značajan procenat pripadnika oviih zajednica. Osim toga, na osam jezika nacionalnih manjina predaje se u okviru nastavnog predmeta „Maternji jezik sa elementima nacionalne kulture“: bunjevački, vlaški, makedonski, nemački, romski, slovenački, ukrajinski i češki jezik. Oko 60.000 dece pohađa danas nastavu na manjinskim jezicima u Republici Srbiji na svim nivoima obrazovanja, navelo je Ministarstvo.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

Komentari (0)

Loading