OD 20 U PLUSU DO 20 CM SNEGA ZA JEDAN DAN Ledena zima se vraća u Srbiju, temperatura pada na minus 10!
Alo/Ognjen Radošević

Drugog dana vikenda očekuje se znatno više sunca, a očekuje se i toplije vreme. Tek ponegde biće uslova za pljuskove sa grmljavinom, naročito na jugu i na jugozapadu Srbije, ali će u većini predela biti sunčano. Duvaće umeren, na istoku Srbije i jak severozapadni vetar, piše meteorolog Đorđe Đurić za Telegraf.

Maksimalna temperatura biće od 16 do 20 stepeni, u Beogradu do 18 stepeni.

U ponedeljak se očekuje umereno do pretežno oblačno sa kišom, pljuskovima i grmljavinom. Maksimalna temperatura biće od 10 do 15 stepeni, u Beogradu do 12°C. Tokom dana preko Srbije će preći centar ciklona i hladni front, pa će sa severa uslediti prodor vrlo hladne vazdušne mase, uz drastičan pad temperature vazduha, a počeće da duva veoma jak severozapadni vetar, povremeno i sa olujnim udarima, u delovima Vojvodine i preko 75 km/h.

- Pred kraj dana još jači oblačni sistem sa kišom i pljuskovima zahvatiće južne predele Srbije, a tokom večeri i noći i ostale predele Srbije, dok se u brdsko-planinskim predelima očekuje sneg. U toku noći uz dalji pad temperature vazduha kiša će ponegde i i nižim predelima Srbije preći u sneg.
U utorak će Srbija biti u zadnjem delu snažnog ciklona, koji će se svojim centrom u prizemlju nalaziti nad Buhagarskom i severoistokom Grčke, uz prodor još hladnije vazdušne mase sa severa. Istovremeno, naše područje biće i pod uticajem visinskog ciklona, uz dosta vlage - kaže meteorolog.

Kombinacija hladnog vazduha i vlage usloviće da u Srbiji u utorak bude oblačno i veoma hladno sa susnežicom i snegom, dok će na istoku Vojvodine, u Negotinskoj Krajini i na jugu Metohije padati kiša.

- U periodu od ponedeljka posle podne do utorka posle podne u Srbiji se očekuje veće količine padavina, dok se obilnije padavine očekuju u južnim, centralnim i istočnim predelima Srbije. U većini predela očekuje se da padne od 10 do 20 milimetara po kvadratnom metru, na jugu i na istoku od 20 do 30 mm, a lokalno i preko ekstremno obilnih 40 mm. U planisnkim predelima očekuje se da padne od 20 do 30 centimetara snega. Uslova za sneg biće i u mnogim nižim predelima i očekuje se uglavnom od 1 do 10 ak centimetara snega - najavljuje Đurić.

Sneg će biti veoma mokar i vlažan, a pod njegovom težinom može nastati i šteta na drvećima i električnim kablovima, zbog čega se preporučuje oprez. Oprez će biti neophodan i u saobraćaju, jer će duvati jak i olujni vetar, a poseban oprez očekuje se i zbog pojave mećave, vejavice i nanosa na putevima u brdsko-planisnkim predelima, zbog čega će zimska oprema biti neophodna u saobraćaju.

I na području Beograda nakon kiše očekuju se susnežica i sneg, uz mogućnost da se u utorak formira i manji snežni pokrivač, a u višim delovima grada moglo bi da padne i preko 10 cm snega, na Avali i više, stoji u prognozi.

Maksimalna temperatura u Srbiji u utorak će biti od jedan do tri, u Beogradu do dva stepena, a u Negotinskoj Krajini i na jugu Metohije do osam stepeni. Na višim planinama se očekuju temperature i do -10°C. S obzirom na to da je prosek maksimalne temperature za početak aprila u Srbiji od 14 do 18 stepeni, vidimo da će one u utorak biti niže za 10 do 15 stepeni od proseka.

Iako će sve više slabiti uticaj ciklona u prizemlju i premeštaće se dalje ka istoku i jugoistoku, Srbija i naše područje sredinom sledeće sedmice biće pod uticajem visinskog ciklona, pa će veoma hladno vreme nastaviti i u sredu, povremeno sa susnežicom i snegom, a kišom samo na jugu i istoku Srbije gde će biti i najtoplije, uz temperature do 8°C, dok se u ostalim predelima Srbije očekuje od 1 do 5°C, u Beogradu do 3°C, a na planinama ispod 0°C.

- U četvrtak postepena stabilizacija vremena i manji porast temperature, ali će ostatai i dalje vrlo hladno. U petak i tokom sledećeg vikenda sledi dalji manji porast temperature, uz vrednosti u većini predela oko 10 stepeni, što je i dalje znatno ispod proseka za april. Dakle, sledeće sedmice očekuju se vrlo nepovoljne meteorološke prilike, koje bi mogle veoma nepovoljno da deluju po poljoprivredne i ratarske kulture. Kako bi sneg mogao da bude težak, moglo bi doći do oštećenja kultura, a dodatno oštećenje bi nastalo i zbog mogućnosti mraza, upozorava meteorolog.

Prema trenutnim prognozama, ovogodišnja prva polovina aprila biće dosta hladnija od proseka, a ponovo bi pao i sneg, što je bio slučaj i prošle godine, kao i pre dve godine, kada je sneg zabeleo Beograd prvi put nakon 25 godina. Ako se trenutne prognoze ostvarem u utorak i u sredu veći deo Srbije i Beograda bio bi pod snežnim pokrivačem, osim većeg dela Vojvodine, istoka Srbije i juga Metohije.

Granica snežnog pokrivača u Srbiji danas je iznad 1400-1500 metara i na Kopaoniku ima oko 20 cm snega. Od ponedeljka uveče do srede i četvrtka na planinama bi palo od 10 do 30 cm snega, što bi na višim planinama poput Kopaonika produžilo ski sezonu do pred kraj aprila, a snežna granica u noći ka utorku i u utorak spustiće se u mnogim predelima i do najnižih visina, zaklučuje Đurić.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading