SNEG I NEVREME ŠIROM SRBIJE Pogledajte do kada će trajati aprilska zima u detaljnoj prognozi za 10 dana
Foto: Alo/Foto ALO!

Danas posle podne postepen prestanak padavina uz smanjenje oblačnosti i slabljenje vetra. U toku noći i delimično razvadravanje. Drugog dana vikenda prolazno razvedravanje uz dosta sunca i ređu pojavu prolazne kiše ili pljuska, piše Marko Čubrilo u prognozi za prvih 10 dana aprila.

Vetar u početku uglanvom slab, zapadni,a posle podne i uveče u okretanju a severozapadni i u pojačanju. Krajem dana na severu i zapadu jače naoblačenje, ponegde uz slabu kišu. Dnevni maksimum od +12 do +20 stepeni Celzijusa.

- U ponedeljak će se preko nas po istočnoj periferiji anticiklona sa jezgrom nad središnjom Evropom spuštati veća količina hladnog vazduha, dok će nad Tirenskim morem uslediti sekundarna ciklogeneza. Kao posledica toga krajem dana će jače naoblačenenje uz padavine zahvatiti južni i deo srednjeg Jadrana, C.Goru, južnu, jugoistočnu, istočnu, zatim i deo središnje Srbije kao i istok BiH. U nizijama će u početku biti kiše, dok će iznad 700mnv padati susnežica i sneg. U toku dana uz dalje zahlađenje snažna granica u padu na oko 500mnv,a zatim i niže od toga - kaže Čubrilo.

Sa jačanjem ciklona čiji će se centar iz Tirenskog premeštati ka Jonskom moru uslediće širenje njegovog uticaja i na ostali deo regiona. Za razliku od proreklih nekoliko dana kada su modeli padavinsku zonu zadržavali južnije od Vojvodine, većeg dela BiH, istočne i središnje Hrvatske jutarnji proračuni većine modela (ECMWF, GFS, ICON, JMA..) šalju padavinsku zonu znatno severnije i zapadnije te bi padavine u utorak i sredu zahvatila celu Srbiju, veći deo BiH, istočnu, središnju i deo zapadne Hrvatske.

Kako će uslediti dalje upad hladnog vazduha temperature bi bile dovoljno niske za pojavu snega i to ne samo na planinama već u nizijama regiona i u koliko bi se jutarnje projekcije ostvarile značajan deo nizija regiona bi mogao imati rekodno visoke akumulacije snega za april, dok bi planinski deo Srbije. C.Gore i delova BiH mogao akumulirati i do oko 20cm snega. Maksimumi bi se kretali od 0 do +6 stepeni Celzijusa, a duvao bi jak i vrlo jak severni vetar, stoji u prognozi.

Videćemo kako će se simualcije ponašati do ponedeljka ali trenutno ansamble članovi ECMWF daju dosta jaku podršku za pojavu snega u nizijama regiona.

- Postepeno smirivanje vremena se očekuje od četvrtka kada bi se sneg u predelima ispod 700mnv brzo otopio, dok bi ipak sve do oko 10.04. ostalo hladnije od proseka uz povremenu pojavu padavina - precizira meteorolog.

Zbog znanto više oblaka u odnosu na protekle simulacije opasnost od jakog mraza srednim nedelje je smanjena posebno u nizijama ali sa trenutnom porejekcijama velika opanost preti od nagomilavanja vlažnog, teškog, snega na već procvetalim granama.

Nove informacije večeras ili sutra pre podne ali u ovom momentu je sve izglednije jako zahlađenje i pojava kasnog snega, zaključuje Čubrilo.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading