OVO SRPSKO MESO JE MEĐU NAJBOLJIM NA SVETU Pravi se u Užicu, a evo čime imaju da se pohvale komšije
Foto: Shutterstock/Taste Atlas

Srbi ne mogu da zamisle dan bez mesa, a ako niste ljubitelji istog možda je bolje da ovaj tekst prosledite nekome ko uživa u njegovom ukusu... Srbija može da se pohvali raznim proizvodima od mesa od čvaraka koji se u valjevskom kraju prave kao "duvan čvarci", pa sve do pirotske peglane kobasice.

To je prepoznala i poznata stranica "Taste Atlas" koja se između ostalog bavi rangiranjem najrazličitijih namirnica i jela iz čitavog sveta. Ona je užičku pršutu, pirotsku peglanu kobasicu i petrovački kulen uvrstila među 100 najboljih proizvoda od mesa na svetu.

Pa tako, na 45. mestu našla se užička pršuta, a samo jedno mesto ispred nje je njegoška iz Crne Gore, dok je pirotska peglana kobasica zauzela 39. mesto, a petrovački kulen iz Bačkog Petrovca 26. mesto. Upravo su za njega napisali da se odlično kombinuje uz rakiju šljivovicu koja je 2022. godine upisana na UNESCO listu nematerijalnog kulturnog nasleđa čovečanstva.

Naše komšije, tačnije BiH, sa suhim mesom zauzela je zavidno 11. mesto. Inače, suho meso je bosanski specijalitet koji se pravi soljenjem, sušenjem i dimljenjem goveđeg mesa na hrastovoj vatri. Budući da je za pripremu suhog mesa potrebna posebna stručnost, metode se obično prenose s jedne generacije na drugu - napisali su na stranici "Taste Atlas".

Ubedljivo prva tri mesta zauzela je Španija koja može da se pohvali "Jamon iberico de bellota" - šunkom koja se pravi od svinja hranjenih žirom.

Pogledajte detaljnu listu:

OVO SRPSKO MESO JE MEĐU NAJBOLJIM NA SVETU Pravi se u Užicu, a evo čime imaju da se pohvale komšije

Taste Atlas

 

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

Komentari (0)

Loading