AKO SPREMATE JELO U OVOM POSUĐU, DOBIĆETE VRHUNSKE SPECIJALITETE
Foto: Printscreen/Balkan Trip

Iz epizode u epizodu pronalaze najgostoprimnije domaćine koji čine da se svaki gost oseća kao kod kuće. Ovaj put, potraga za najboljim domaćinstvima odvela ih je u Zlakusu, selu Zlatiborskog okruga, gde su otkrili tajnu zašto je sva hrana u ovom delu Srbije tako ukusna.

Selo Zlakusa je oduvek selo grnčara, a veruje se da je naziv dobila po jednoj kosi (prevoju) u ataru sela gde su hajduci napadali turske karavane, te su Turci to mesto nazvali „zla kosa“ što se kasnije izmenilo u Zlakusa. No, ništa zlo ovde nećete naći. Naprotiv.

U Zlakusi dan danas vlada grnčarski zanat, a sredinom 2020. odrađena je i sertifikacija njihovih proizvoda. Nosioci sertifikata su devet porodica koje su okupljene u Udruženje lončara Zlakusa. Darko Tešić i Mileta Lazić, predstavnici udruženja, dočekali su ekipu Balkan Tripa i uputili ih u nastanak ovog nadaleko poznatog i kvalitetnog posuđa.

„Mi smo se okupili u udruženju lončara „Zlakusa“ kako bi zaštitili stari način izrade grnčarije. Dosta njih je prešlo na mašinski način izrade, a tu se gubi na kvalitetu,“ ispričao je Darko.

Samo posuđe pravi se od mešavine gline i minerala kalcita i, ukoliko ga pazite od lomljave, veoma je dugotrajno. Može se koristiti kako na otvorenom žaru, tako i u rerni, a svemu što se sprema u njemu daje poseban šmek.

„U mašinskoj proizvodnji mogu da se dobiju oblik i izgled, ali ne i kvalitet. Tehnika je zidanje sloj po sloj. Tako su radili i moj deda i moj otac“ , objasnio je Mileta.

AKO SPREMATE JELO U OVOM POSUĐU, DOBIĆETE VRHUNSKE SPECIJALITETE

Balkan Trip

 

A kako da, pri kupovini, prepoznate da je reč o originalnom posuđu iz Zlakuse. Pri svakoj kupovini zlakuskih grnčarija treba da dobijete sertifikat, a na svakom sudu mora da stoji oznaka u vidu malog otiska ruke, pečat majstora i natpis Zlakusa sa starim, stilizovanim slovom z.

Nemojte da vas obeshrabri činjenica da se u ovom posuđu sporo sprema hrana. Čekanje se apsolutno isplati.

„Ovo su posude za gurmane“, rekao je Mileta, „ako je neko nervozan i nema strpljenja, nek kupi ekspres lonac.“

Ekipa emisije „Lepše od Pariza“ imala je prilike da proba lokalni specijalitet, sarmice u raštanu, koje je domaćica etno sela Terzića avlija spremila upravo u zlakuskoj grnčariji, a specijalni recept možete videti OVDE 

Ukoliko ste i vi, kao i televizija Balkan Trip, u potrazi za autentičnim lepotama Srbije preporučujemo vam njihov program, kao i sajt balkantrip.tv, a tu su i drugi Telekomovi kablovski kanali gde vas očekuje još mnogo interesantnih sadržaja.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading