POVRATAK LEDENE ZIME U SRBIJU Za manje od 24 časa kreće nevreme, a evo kad će nas okovati sneg i minus
Foto: Alo/Foto: Alo.rs

Iako je došlo do otopljenja i povratka prolećnih temperatura, u narednom periodu nastaviće se i dalje veoma promenljivo vreme, a za vikend se u pojedinim predelima Srbije očekuje i veća količina padavina, piše meteorolog Đorđe Šurić u najnovijoj prognozi vremena za Telegraf.

Srbija će do kraja dana i tokom petka biti pod uticajem jugozapadnog visinskog strujanja, a u sklopu njega sa Mediterana će pristizati i topla vazdušna masa.

Dakle, vreme u Srbiji tokom četvrtka i petka proteći će u znaku smene sunčanih i oblačnih intervala, ali uz toplo vreme i uz pojačan jugozapadni vetar.

Maksimalna temperatura biće danas od 15 do 20 stepeni, a u petak će biti još toplije, uz temperature od 18 do 23°C, u Beogradu oko 20°C, najavljuje Đurić.

U noći između četvrtka i petak i u petak rano ujutro na krajnjem severoistoku ponegde se očekuje slaba kiša.

Znatno više padavina očekuje se tokom vikenda. Srbija će tokom vikenda biti pod uticajem ciklona, koji će se svojim centrom premeštati od zapada ka istoku preko centralne Evrope. U sklopu njega premeštaće se i hladni front.

Već u noći između petka i subote u severnim, a u subotu i u ostalim predelima Srbije očekuje se jače naoblačenje sa kišom, a biće uslova i za pljuskove sa grmljavinom. Vetar će biti u skretanju na pojačan severozapadni, stoji u prognozi.

Hladni front za razliku od prethodnog puta neće biti izražen u vidu drastičnog pada temperature i olujnog vetra, već u vidu padavina.

U Srbiji se tokom vikenda očekuje umereno do pretežno oblačno, povremeno sa kišom, pljuskovima i grmljavinom. Veća količina padavina očekuje se u subotu.

U većini predela tokom vikenda očekuje se da padne od 10 do 20 milimetara kiše po kvadratnom metru.

- Najobilnije padavine očekuju se u subotu ujutro, pre podne i sredinom dana i to na području Srema, Mačve, Podrinja, Kolubarskog okruga i na zapadu Srbije. U ovim predelima očekuje se da padne i preko 30 milimetara kiše po kvadratnom metru, lokalno i više - kaže meteorolog.

Kako dan bude odmicao, tako će padavine u ovim predelima slabiti, jer će se talas sa većom količininom padavina premeštati preko centralne Srbije ka istoku.

Na jugu Srbije biće uglavnom suvo ili uz vrlo malo padavina.

Maksimalna temperatura u subotu biće od 13 do 19 stepeni, u Beogradu oko 15, a u nedelju od 14 do 20°C, u Beogradu oko 17 stepeni.

Lepo vreme

Foto: Alo!

 

S obzirom na to da je prosečna maksimalna temperatura za početak aprila od 14 do 18 stepeni, vidimo da će one tokom vikenda biti uglavnom oko priosečnih vrednosti.

Znatno jače zahlađenje očekuje se početkom sledeće sedmice. U ponedeljak i utorak očekuje se oblačno i osetno hladnije sa kišom, u brdsko-planinskim predelima sa snegom, navodi se.

Duvaće veoma jak severozapadni vetar, povremeno i sa olujnim udarima, a sa severa se očekuje prodor vrlo hladne vazdušne mase.

- Maksimalna temperatura u ponedeljak biće od 6 do 10 stepeni, u Beogradu do 8°C, a u utorak još hladnije, uz temperature od 3 na jugu do 9°C na severu Srbije, u Beogradu do sedam, što su vredbnosti za deset stepeni niže od proseka za početak aprila - prognozira Đurić.

U noći između ponedeljka i utorka i u utorak uslova za susnežicu i sneg biće ponegde i u nižim predelima južnije od Save i Dunava, pa čak i u višim delovima Beograda, dok se u Vojvodini očekuje razvedravanje.

U sredu se prestanak padavina očekuje i u ostalim predelima Srbije, zaključuje Čubrilo.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading