VEĆINA FAKULTETA ĆE PRIZNATI DRŽAVNU MATURU, ALI ĆE I ODREĐENI TRAŽITI I DODATNU PROVERU ZNANJA Evo koji su to u pitanju
Foto: EPA/ANDREJ CUKIC

 

Tako će naredne 2024. godine svršeni gimnazijalci u matičnim školama polagati državnu maturu, to jest test iz srpskog/maternjeg jezika, test iz matematike, kao i test iz izbornog predmeta

. Za umetničke škole predviđeno je da se polaže, osim testa iz srpskog jezika, i test iz stručnog predmeta i završni umetnički rad.

Učenici srednjih tehničkih škola, pored testa iz srpskog jezika i matematike, polagaće i stručni ispit.

Nakon toga konkurisaće na željeni fakultet, a uz svedočanstvo prilagaće i uverenje o položenoj državnoj maturi i ostvarenim rezultatima.

Prof. dr Dejan Filipović, prorektor za nastavu Univerziteta u Beogradu, kaže za Kurir da je rektoratu zasad 13 fakulteta poslalo uslove upisa.

VEĆINA FAKULTETA ĆE PRIZNATI DRŽAVNU MATURU, ALI ĆE I ODREĐENI TRAŽITI I DODATNU PROVERU ZNANJA Evo koji su to u pitanju

Alo!/M. Š.

 

 

Izjasnili su se: Građevinski, Šumarski, Pravni, Poljoprivredni, Farmaceutski, Fakultet sporta i fizičkog vaspitanja, Fakultet za specijalnu edukaciju i rehabilitaciju, Tehnički fakultet u Boru, Fakultet organizacionih nauka, Filološki, Biološki, Geografski i Rudarsko-geološki fakultet. Zasad su se DIF, FON i Farmaceutski fakultet izjasnili da će pored državne mature organizovati i test sklonosti - naveo je Filipović.

Objašnjava da se najveći broj fakulteta u skladu s preporukom Ministarstva prosvete opredelio da uspeh iz srednje škole nosi maksimalno 40 poena, dok od fakulteta do fakulteta zavisi kako će računati testove iz predmeta koji se budu polagali na maturi:

- Svaki fakultet će u skladu sa svojom specijalnošću odrediti koliko će vrednovati srpski, matematiku, a koliko treći predmet. DIF, recimo, vrednuje sa 50 poenta test sklonosti i sposobnosti, 30 poena uspeh u školi, 8 poena srpski i 4 poena treći test. FON će sa 30 bodova vrednovati test za proveru sklonosti, 40 uspeh iz škole, 10 bodova srpski, 15 matematiku i 15 bodova treći predmet. Farmaceutski će sa 20 poena vrednovati ispit provere sklonosti, 40 poena uspeh, 10 srpski, 10 matematiku i 20 poena treći predmet.

Kako saznajemo, dodatne provere mogli bi da traže Elektrotehnički, Medicinski, Arhitektonski i Saobraćajni fakultet. Prof. dr Lazar Davidović, dekan Medicinskog fakulteta, naveo je da se oni zalažu da neka forma prijemnog ispita ostane.

Vladimir Lojanica, dekan Arhitektonskog fakulteta, kaže da će njihov fakultet organizovati i test sklonosti:

- Imaćemo klasični prijemni kao i svake godine, samo je pitanje na koji način ćemo postaviti proporciju poena. Sada imamo i bodove s državne mature i o tome treba da se dogovorimo na nastavno-umetničko-naučnom veću i dekanskom kolegijumu.

Privatni fakulteti

Na Singidunumu dodatna provera samo za jedan fakultet

Prof. dr Goranka Knežević, rektorka Univerziteta Singidunum, navela je da njihov univerzitet apsolutno podržava državnu maturu.

- Priznajemo sve rezultate državne mature i nemamo dodatne prijemne ispite. Jedino ćemo imao dodatnu proveru sklonosti i sposobnosti na Fakultetu za fizičku kulturu i menadžment u sportu. Ostale priznajemo u skladu sa studijskim programima - kaže Kneževićeva.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading