SAVETI ZA VOZAČE U slučaju peščane oluje ili neke druge nepogode: Uključi sva četiri, pa beži iz auta!
Foto: Alo/Foto RTS

Ovog meseca su peščane oluje, prvo u Mađarskoj, pa prekjuče kod Bačke Topole, bile uzrok lančanih sudara u kojima je kod Budimpešte povređeno skoro 40 ljudi, a u Vojvodini jedanaestoro.

Očigledno je da u Panonskoj niziji još ima predela gde ima peska, pa kad naiđe oluja s jakim vetrom, kad vetar dostigne i 100 km/h, podigne pesak i prašinu i smanji vidljivost skoro u potpunosti, objasnio je za Alo! meteorolog Ivan Ristić.

Kada se tako nešto desi, da vozač vidi na putu ispred sebe bilo kakvu pojavu usled koje mu je vidljivost drastično smanjena ili onemogućena (dim od požara, peščana oluja, gusta magla i sl.) ima dva izbora: da odustane od prolaska tuda ili da produži dalje, kaže za Alo! predsednik Komiteta za bezbednost saobraćaja, advokat Damir Okanović.

- U prvom slučaju vozači treba da zaustave vozilo na što bezbednije mesto, po mogućnosti van kolovoza, i da što pre bezbedno napuste vozilo sa svim putnicima. Najbolje je da se iz vozila izađe s one strane koja je dalje od kolovoza, odnosno na stranu na kojoj ne preti opasnost da na njih naleti nailazeće vozilo. Vozač treba tom prilikom i da preduzme mere da upozori vozače nailazećih vozila na opasnosti pred njima, a naročito da uključi sva četiri žmigavca, obuče žuti prsluk i postavi trougao na najmanje 100 metara od opasnosti - objasnio je Okanović, i dodao da ako vozač ipak odluči da prođe kroz nepogodu, treba prvo da uključi sva četiri žmigavca, zadnje svetlo za maglu i da se kreće brzinom koja mu omogućava da se zaustavi u bilo kom trenutku.

SAVETI ZA VOZAČE U slučaju peščane oluje ili neke druge nepogode: Uključi sva četiri, pa beži iz auta!

Foto Tanjug

- U slučaju da naleti na neku prepreku ili je prinuđen da se zaustavi iz drugog razloga, vozač i svi iz vozila takođe treba što pre da napuste vozilo i sklone se što dalje od mesta sudara - savetuje Okanović.

Peščana oluja koju je izazvao jak vetar podigavši pesak s njiva bila je uzrok lančanog sudara u utorak na starom putu iz pravca Subotice ka Bačkoj Topoli u kojem je učestvovalo oko 14 vozila, jedanaestoro je povređenih, ali na sreću, nije bilo poginulih.

To isto se desilo još 11. marta kod Budimpešte, kada su se u lančanom sudaru zbog peščane oluje sudarila 43 vozila, povređeno je 39 ljudi, od kojih je 14 bilo u teškom stanju - podsetio je Ristić, i dodao da su olujni, pretežno severozapadni vetrovi uobičajeni kod nas u Južnom Banatu.

SAVETI ZA VOZAČE U slučaju peščane oluje ili neke druge nepogode: Uključi sva četiri, pa beži iz auta!

Foto Alo!

- Taj problem je dobro rešen kod Deliblatske peščare tako što je na obodu zasađeno mnogo drveća, borova, tako da je stvorena barijera i taj pesak se više ne raznosi po celoj Vojvodini - kaže Ristić, i dodaje da peščane oluje do sada nisu bile česte.

- Mi ćemo se zbog promena klime tek upoznavati sa raznim sličnim nepogodama, samo da ne krenu tornada, to je važno - rekao je Ristić.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading