PRAVNI FAKULTET DONEO ODLUKU! Ovo čeka buduće brucoše
Alo!/M. Š.

Pravni fakultet prihvatio je da državna matura koja je planirana za 2024. godinu bude jedini uslov za upis na ovu visokoškolsku ustanovu, što znači da brucoši u školskoj 2024./25 godini neće polagati prijemni ispit.

Ovo je rekao dekan Pravnog fakulteta prof. dr Zoran Mirković, a na sajtu fakulteta istaknuto je kako će izgledati upis te generacije studenata:

- Proces upisa na Pravni fakultet uvođenjem mature ne izmešta sa Fakulteta, kandidati za upis će konkurisati na Konkursu koji će biti raspisan nakon donete Odluke Vlade Republike Srbije, a kandidati će konkurisati kao i do sada i biti rangirani prema sledećim kriterijumima: uspeh u srednjoj školi nosiće maksimalno 40 bodova, a što se tiče uspeha na maturi, srpski jezik nosiće maksimalno 20 bodova, isto toliko matematika, a 20 bodova nosiće i predmet koji je učenik polagao na maturi po izboru - kaže on.

Pravni fakultet u saopštenju navodi da je ova poruka upućena brucošima koji žele da studiraju na ovoj visokoškolskoj ustanovi u školskoj 2024/25 godini.

U saopštenju se podseća da je Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, u cilju unapređenja kvaliteta obrazovanja, predvidelo da se počev od školske 2023/2024. godine na kraju srednjeg školskog obrazovanja uvede državna matura.

- Položena državna matura biće uslov za dobijanje diplome o stečenom srednjem obrazovanju i vaspitanju - stoji u saopštenju, a u nastavku kažu:

- Međutim, pored toga, Zakonom o visokom obrazovanju je propisano da će se sa uvođenjem državne mature uskladiti i uslovi upisa na visokoškolske ustanove počev od školske 2024/2025. godine. S tim u vezi, visokoškolske ustanove su dužne da svoje predloge za način vrednovanja učeničkih postignuća u srednjem obrazovanju za potrebe rangiranja studenata za upis na studije u školskoj 2024/2025. godini (upis naredne školske godine) objave na sajtu Fakulteta.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading