UMALO TRAGEDIJA! Alpinista Nikola Kolarić, koji je doživeo nezgodu na Prokletijama u Albaniji: Leteo sam više od sto metara!
Foto: Printscreen/Foto: Printscreen

Alpinista i član Gorske službe spasavanja Nikola Kolarić, koji je povređen na Prokletijama u Albaniji, oglasio se iz bolnice. Uz zahvalnost albanskim spasiocima i lekarima na profesionalnom pristupu i brzoj intervenciji, Nikola je najavio da će za dan-dva biti pušten iz bolnice.

- Ponovo ću biti u Srbiji sa svojom suprugom i sinom - istakao je Nikola, i objasnio da je tog kobnog dana sa četiri prijatelja krenuo put vrha Prokletija kako bi se odatle spustili skijama.

- Svi smo iskusni skijaši, ali sam ja uradio jednu nesmotrenu stvar. Svi su išli normalnom rutom, a ja sam hteo da se popnem letnjom rutom koja je malo nepristupačnija, a nisam imao ni opremu za te uslove. Oslonio sam se na iskustvo. Ta loša procena je mogla mnogo da me košta. Pred sam vrh sam se okliznuo i pao, a nosio sam ranac i skije na leđima. Leteo sam možda i više od stotinak metara - naveo je Nikola.

albanija

Foto: Printscreen

 

- Život mi je sačuvao sam Bog i jastuk iz ranca protiv lavine koji se aktivirao - uveren je on.

Kada se zaustavio tik, ispred najveće litice, imao je utisak da mu je „sve slomljeno“.

- Pri padu čuo sam da je nešto kvrcnulo i mislio sam da je kičma, ali pošto sam pomerao ruke i noge zaključio sam da su u pitanju rebra. Od šoka i kako je telo povuklo svu krv ka centrali, krenuli su prvi znaci hipotermije. Počeo sam da se tresem i pokušavao da dobijem kolege koji su izlazili na vrh - prisetio se svega, i kako je pozvao Hitnu pomoć i službu za spasavanje, koja je uspela da ga locira, prebaci na sigurno i pruži mu prvu pomoć.

UMALO TRAGEDIJA! Alpinista Nikola Kolarić, koji je doživeo nezgodu na Prokletijama u Albaniji: Leteo sam više od sto metara!

Foto: Printscreen

 

 

- Transportovali su me prvo u dolinu, a onda su me prevezli u Tiranu. Ovo je velika bolnica, izuzetno profesionalno osoblje. Urađene su mi sve analize. Zahvaljujući nekoj višoj sili prošao sam bez ozbiljnijih povreda, ali teško mi je da se krećem i rebra su mi nagnječena - rekao je za Kosovo onlajn Nikola i poručio mladim planinarima da budu oprezni.

- Nema mesta samouverenosti na planini - istakao je naš alpinista koji je imao mnogo sreće.

Inače, fotografije akcije spasavanja Nikole i njegova tri prijatelja koji su se zaglavili na zavejanoj planini tokom uspona na najvišu tačku Prokletija - Jezerski vrh - s albanske strane, iz dolina Valbona i Tet, na svom Fejsbuk nalogu objavio je albanski ministar odbrane Niko Peleši. Prema njegovim rečima, u spasavanju je učestvovalo više od 50 policajaca.

UMALO TRAGEDIJA! Alpinista Nikola Kolarić, koji je doživeo nezgodu na Prokletijama u Albaniji: Leteo sam više od sto metara!

Foto: Printscreen

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (1)

Loading
MARTA

28.03.2023 10:35

Predsednica Grcke je uvek dobrodosla u Srbiju