NEMA ZASTAKLJIVANJA TERASE BEZ DOZVOLE Bez odobrenja nadležnih možete da imate ozbiljan problem
Foto: Alo/FOTO Shutterstock

Bilo da je u pitanju čuvanje toplote ili proširivanje stambenog prostora, zatvaranje terase je odlično rešenje, jer tih nekoliko kvadrata može odlično da zameni omanju kuhinju, prostoriju za odlaganje stvari, ili da dnevni boravak proširi za dodatnih nekoliko metara.

Ipak, pre ograđivanja, postoji nekoliko manjih prepreka. Osim saglasnosti komšija, važno je naglasiti da je konsultacija s arhitektom pre početka radova obavezna. Jedino na taj način može da se utvrdi da li konstrukcija zgrade dozvoljava veće promene, odnosno da li dodatni radovi ne narušavaju statiku stambenog objekta. Ukoliko se ne ispune svi statički i arhitektonski uslovi moglo bi da dođe do ozbiljnih problema, poput urušavanja zida, ili pada konstrukcije na komšijinu terasu ispod.

Osim komšiluka i evidencije papirologije koja se odnosi na zgradu, neophodna je građevinska dozvola, iako se mnogi građani usuđuju da na „svoju ruku“ podižu dodatne objekte na postojeću kvadraturu. Na taj način neretko se narušava izgled objekta, kako starogradnje, tako i novih zgrada širom Srbije.

Saglasnost komšija je polazna tačka celog projekta, i sa dve trećine ukupnog broja glasova može da se krene u proceduru za dobijanje dozvole. Zatim, neophodan je spremljen projekat postojećeg stanja, kao i idejni projekat sanacije, koji će dokazati da se planiranim radovima poboljšava energetska efikasnost zgrade. Dakle, postoje dva načina kako bi se obezbedila dozvola koja omogućava zatvaranje terase. Prvi je dobijanje građevinske dozvole, sama procedura jeste ista kao da se gradi objekat, a kao što smo naveli u obaveznoj dokumentaciji, neophodno je priložiti arhivski projekat o postojećem stanju objekta. Posle ispunjenja svih zahteva za prijavu za dobijanje dozvole sledi čekanje na odobravanje projekta, koje traje nekoliko dana.

Drugo i svakako jednostavnije rešenje, s manje obimnom papirologijom, jeste dobijanje Rešenja o odobrenju za izvođenje radova. Rešenje se odnosi na dobijanje dozvole na nivou celog objekta, ili za sve stanove koji se nalaze na istoj vertikali, sa projektom koji potvrđuje bolju i veću energetsku efikasnost zgrade. S tim da zastakljivanje terase podrazumeva radove na konstrukciji zgrade, i da se time menja spoljašnji izgled objekta, podnošenje zahteva je obavezno, a potpisi stanara podrazumevaju se i u ovoj situaciji.

U pravilniku i zakonu propisanom preciznije piše: „Prilogu 13. Pravilnika pod tačkom 14. stoji da se Rešenje o odobrenju za izvođenje radova izdaje za izvođenje radova na postojećem objektu, kao i popravku ili zamenu uređaja, postrojenja, opreme i instalacija istog ili manjeg kapaciteta, a kojima se ne utiče na stabilnost i sigurnost objekta, ne menjaju konstruktivni elementi, ne utiče na bezbednost susednih objekata, saobraćaja, ne utiče na zaštitu od požara i zaštitu životne sredine, ali kojima može da se menja spoljni izgled uz potrebne saglasnosti, u cilju povećanja energetske efikasnosti zgrade“.

NEMA ZASTAKLJIVANJA TERASE BEZ DOZVOLE Bez odobrenja nadležnih možete da imate ozbiljan problem

FOTO Shutterstock

 

Ukoliko svi uslovi nisu ispunjeni pre početka radova na zastakljivanju terase, samo jednom prijavom komšija nadležna građevinska inspekcija izlazi na teren i insistira da se svi izvedeni radovi vrate u prvobitno stanje, naravno o ceni izvođača radova (vlasnika stana).

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading