"MOJA MALA SLOBODNA ZEMLJO!" Grčki kapetan je odbio da nas bombarduje, a sada je objavio stihove koji cepaju dušu!
Foto: Twitter/printscreen

- Kao pravoslavac ne mogu da učestvujem u napadu na bratski narod - rekao je Marinos Ritsoudis, kapetan broda grčke ratne mornarice 1999. godine, oglušio se o direktno naređenje i vratio brod u luku. 

 

Marinos Ricudis, tada kapetan broda "Temistoklis" i potporučnik ratne mornarice, odbio je naređenje da učestvuje u bombardovanju Jugoslavije i umesto da krene na naš narod, vratio je brod nazad u luku.

Mnogi grčki mornari stali su uz svog kapetana, narod ga je podržao, ali ga je ipak vojni sud 1999. osudio na dve i po godine zatvora. Suđeno mu je pred devet sudova i izbačen je iz službe.

Danas radi kao kapetan na jahtama. 

Prvu ponudu Srbije da mu bude dodeljen orden je odbio  rekavši da mu nije potrebno ništa, već da "sve zaslužuje hrabri narod koji je vodio borbu protiv svih i bez šanse".

Ipak, 2018. godine, sveti arhijerejski sinod SPC dodelio mu je orden svetog cara Konstantina, "zbog njegove žrtvene ljubavi prema bratskom srpskom narodu, odbijajući da učestvuje u NATO bombardovanju Srbije 1999. godine.

 

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (4)

Loading
db

24.03.2023 16:36

Poštovani Kapetan Marinos zaslužuje da mu se uvek obraćamo sa zaluženim poštovanjem . Imajte u vidu kada se evrointegrišete , igrate partnerstva za mir i od uSA pravite prijatelja da nam je samo Marinos poklonio sve što je imao - hrabro srce .

zz pop

24.03.2023 18:45

Srbija da se oduzi malim skromnim poklonom,autom iz zastave kragujevac,i francuskom oficiru koji je otkrio datum bombardovanja isto ...