LETNJE ILI ZIMSKO RAČUNANJE VREMENA? Stručnjak objasnio šta je bolje, ali i koji su problemi!
FOTO TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC/ bg

"Kada bismo ostali trajno na zimskom čitanju vremena, prespavali bismo tokom većeg dela dana, ovaj prvi deo obdanice, ovaj svetli deo, a vrlo malo bi nam ostalo za potonje aktivnosti po svetlom delu dana", rekao je Simonović za Tanjug.

On je objasnio da Srbija trenutno menja časovnik po sezonskom vremenu i da se tim pomeranjem časovnika za jedan čas izmeštamo u istočno-evropsku vremensku zonu.

"Što se tiče stanja u kome mi sada živimo, to je takozvano sezonsko ukazno vreme, a ono podrazumeva da se jednom u toku godine, sezonski časovnik pomera u susednu, odnosnu da se vreme udesi u ovom slučaju pomeranjem časovnika za jedan čas tako da se privremeno izmeštamo u našem slučaju u istočnu vremensku zonu", naveo je Simonović.

Sagovornik je objasnio da ukoliko Srbija, koja trenutno pripada srednje-evropskoj časovnoj zoni, odluči da trajno pređe u istočno-evropsku časovnu zonu i prihvati trajno letnje čitanje vremena, njeni građani bi bolje iskoristili obdanicu, ali to bi nas izmestilo iz časovne zone koju pripadamo i delimo sa susednim zemlja i središnjom i zapadnom Evropom.

"Dakle Srbija bi u tom pogledu bila jedan izuzetak, na taj način bismo se odvojili i od Republike Srpske sa kojom imamo i političke i interesne veze. Dakle u svakom slučaju to bi bila posledica na trajnjem ostanku na letnjem čitanju vremena", zaključio je Simonović.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading