Roditelji, ne paničite, ovo je samo proba!
Foto: Alo/Foto: ALO / Aleksandar Nalbantjan

U nekim školama koje kubure s prostorom ukinut je i produženi boravak za učenike prvog i drugog razreda, kako niko ne bi ometao osmake. U OŠ „Drinka Pavlović“ ima dovoljno prostora, pa nisu morali nikoga da „sele“. Direktorka ove škole Nataša Vasić za Alo! je objasnila kako će sve danas izgledati, ali i poslala jasnu poruku roditeljima:

- Roditelji, ne preterujte! U školi deca sigurno ne dobijaju nikakav pritisak, ali ga donose od kuće. Nastavnici se trude da ih rasterete, a roditelji su uzbuđeni više od dece. Razumem i njih, jer imam i lično iskustvo kada sam bila razredni starešina i govorila roditeljima da ne preteruju, a onda kada je moje dete polagalo došla sam u gornjem delu pidžame - ja sam se izgubila - kaže direktorka škole „Drinka Pavlović“.  

Roditelji, ne paničite, ovo je samo proba!

Foto: ALO / Aleksandar Nalbantjan

 

Taj pritisak je, dodaje, bespotreban.

- Probni ispit je upravo zato i napravljen, da bi se umanjio stres kada dođe završni. Za sve će biti mesta da se upišu u srednje škole. Niko ne ostane neupisan. To je ono što mora da se zna. Ovo je samo neki regularan završetak osnovnog obrazovanja, kada pokazuju tu osnovu koju su stekli.

Kada prođe taj probni ispit, i deca i roditelji shvate da je to mnogo jednostavnije i lakše nego što su to zamišljali. Nastavnici ih već spremaju. Sutra će prvi put raditi sa tim testom, ali svako je bar na ekranu otvorio prošlogodišnji test da vidi kako to izgleda. Mada, oni i ovde rade testove, nije to ništa novo.

Deca tokom probe prolaze kroz ceo proces kao na samom ispitu.

- Deca dolaze u školu, ostavljaju lične stvari kod odeljenskog starešine, uzimaju samo svoje đačke knjižice, koje im na završnom služe za identifikaciju. Iako ih mi u školi svi znamo, kada budu polagali završni u drugoj školi, dežurni će ih prepoznati na osnovu fotografije u knjižici. U đačke knjižice su im zalepljene šifre. Zatim ulaze u salu za fizičko, gde polaže cela generacija, ove godine to je 112 osmaka - objasnila nam je direktorka i dodala da je zbog probe skraćena nastava za ostalu decu, dok će sve ostale aktivnosti u školi teći regularno.

Kako je istakla, ova škola je polaganje organizovala tako da su klupe iz četiri učionice ubacili u fiskulturnu salu, a između svake klupe je ostavljen jedan i po metar propisanog razmaka.

Roditelji, ne paničite, ovo je samo proba!

Foto: ALO / Aleksandar Nalbantjan

 

- Testovi su kod nas spakovani u folije koje se tek sutra otvaraju, dobijaju nalepnice sa šifrom, pa nema ni potpisivanja, dežurni nastavnik je tu da im u svemu tome pomogne, da im razreši dilemu ukoliko je imaju, da ih podseti na nešto ako zaborave u vezi s procedurom, proveri da li su to dobro uradili. Kada pristupe izradi testa mogu da ga rade sat i po vremena, s tim što prvih i poslednjih pola sata ne mogu da izlaze iz učionice, da ne bi ometali druge - dodaje.

Za kraj, ona podseća učenike da ponesu hemijsku olovku, ali i da obavezno njom podebljaju svoje odgovore:

- Svaki odgovor mora da bude podebljan hemijskom olovkom da bi bio priznat!

Inače, deca danas polažu matematiku, a sutra maternji jezik i izborni predmet.

Učenje kreće tek posle probe

Ubrzo nakon objavljivanja rezultata probnog ispita kreće se i sa pripremnom nastavom za osmake, a sama provera i služi, između ostalog, da bi pokazala gde su praznine u znanju i pomogla deci i nastavnicima koje oblasti su im slabije tačke.

- U proseku deca imaju nekoliko poena manje na probnom nego na završnom ispitu, upravo zato što vide koje šupljine u znanju treba da popune i oni tada shvate da ih to stvarno čeka. Tek nakon toga oni stvarno pristupe pripremama.

Omiljena biologija

Ovo je prva generacija malih maturanata koja će umesto kombinovanog testa rešavati predmet po izboru kao treći test. Najveći broj učenika opredelio se za biologiju - 38 odsto, sledi geografija sa 29 odsto i istorija sa 16 odsto. Devet odsto osmaka je izabralo da polaže hemiju, dok se osam procenata odlučilo za fiziku.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading