NAJTUŽNIJI SRPSKI PRAZNIK Bežale su, a onda se 326 devojaka uhvatilo za ruke i skočile u Drinu
Foto: Youtube/Printscreen

Ustaške jedinice pod komandom Jure Francetića, nekih 15 km nizvodno od Višegrada, stigle su srpski zbeg od desetak hiljada duša u selima Stari Brod i Miloševići i počinile stravičan masakr.

Preživeli su kasnije svedočili da se 326 devojaka uhvatilo za ruke i potom skočilo u ledenu Drinu. Pre su izabrale smrt nego da padnu u ruke zverima u ljudskom obliku.

Pokolj Srba poznatiji je i kao "Krvavi mladenci".

Na mestu Stari Brod podignut je spomen-kompleks u znak sećanja na stravični zločin i više od 6.000 Srba.

- U proljeće 1942. iz Sarajeva je krenulo deset hiljada ustaša sa namjerom da protjeraju i pobiju srpsko stanovništvo. Srpski narod sa područja Sarajeva, Pala, Olova, Kladnja, Han Pijeska, Rogatice, Sokoca i Višegrada u zbjegovima krenu niz Drinu da bi spas potražio u Srbiji. U Višegradu italijanska vojska nije dozvolila narodu da pređe preko ćuprije i zbjeg krenu pored Drine ka selima Miloševići i Starom Brodu gdje se nalazila skela. Ustaše stigoše ovaj zbjeg i mučki ubiše oko 6.000 srpskih žena, djece i staraca. Najveći pokolj nad Srbima ustaše učiniše u Starom Brodu na pravoslavni praznik Mladenci 1942. godine - piše između ostalog na spomeniku.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading