OD OVOG DATUMA SNEG I ZAHLAĐENJE U NIŽIM PREDELIMA SRBIJE Pogledajte šta nas čeka u detaljnoj vremenskoj prognozi za proleće 2023. godine
Foto: Shutterstock

Zima iza nas druga je najtoplija u Srbiji otkad se vrše merenja. Prosčene temperature u mnogim prededelima bile su dva do tri stepena više od proseka. Tokom prvih dana Nove godine zabeležene su temperature od 20 stepeni, a bašte kafića i restorana bile su prepune kao usred proleća. Tokom prvih 10 dana januara maksimalne temperature su neretko odgovarale vrednostima za april mesec, piše meteorolog Đorđe Đurić u najnovijoj prolećnoj vremenskoj prognozi za Telegraf.

- Na planinama je tokom decembra pa sve do 10. januara preovladavala katastrofalna situacija kada je snežni pokrivač u pitanju, jer ga nije i bilo, a Kopaonik je zabeležio najmanji broj dana sa snežnim pokrivačem. Situacija se popravila u nastavku januara i tokom februara, pa je na planinama konačno bilo dovoljno snega za skijanje - kaže Đurić.

Nakon vrlo visokih temperatura, oko prvog februara u većini predela došlo je do zahlađenja, a u znaku prave zime protekao je i početak febrauara, ali bez značajnijeg snega u nižim predelima, podseća meteorolog.

Druga polovina februara donela je ponovo prave prolećne temperature, ali i česte temperaturne oscilacije, a zabeleženi su i grmljavinski pljuskovi.

OD OVOG DATUMA SNEG I ZAHLAĐENJE U NIŽIM PREDELIMA SRBIJE Pogledajte šta nas čeka u detaljnoj vremenskoj prognozi za proleće 2023. godine

Youtube

 

Tokom februara često je preovladavalo južno visinsko strujanje, a osim tople vazdušne mase sa Mediterana, u sklopu strujanja stizale su i čestice peska iz Sahare, zbog čega je neretko padala "prljava kiša".

- Sam početak kalendarskog proleća proteći će u znaku vremena koje će biti u skladu sa kalendarom - kaže Đurić.

Nakon prolazne kiše u utorak, od srede se očekuje znatno više sunca, a četvrtak i petak biće pravi prolećni dani, uz maksimalne temperature preko 20 stepeni, ponegde i do 24, stoji u prognozi.

- U subotu se očekuje manje prolazno naoblačenje, tek ponegde sa kišom, a ono pravo pogoršanje vremena očekuje se oko 27.marta. Ono će biti uslovljeno prodorom hladnog fronta, uz kišu i pljuskove sa grmljavinom. Očekuje se pojačan severozapadni vetar i osetniji pad temperature. Na višim planinama ponegde se očekuje i sneg - prognozira Đurić.

Sa njim se slaže i meteorolog Ivan Ristić, koji najavljuje zahlađenje za 27. mart, a u utorak 28. sneg i u nižim predelima Srbije.

Potom će uslediti otopljenje, ali ne zadugo, jer sam kraj marta doneće novo osveženje sa kišom i padom temperature, nastavlja Đurić.

Prema trenutnim prognozama, početak aprila doneće promenljivo vreme, uz čestu kišu i pljuskove. Na višim planinama očekuje se sneg, a od novih količina snega zavisiće i ski sezona na višim planinama tokom aprila, koja je neretko prethodnih godina trajala i do prvomajskih praznika.

- Trenutno je jako rano precizirati šta nas detaljno očekuje u nastavku aprila. April je veoma promenljiv mesec, pa tako nekada može imati prave letnje, a nekad zimske karakteristike. U prethodne dve godine sneg je pao u aprilu u Beogradu i to posle 25 godina, a temperature su se spustile ispod nula stepeni - objašnjava Đurić.

Kako bude odmicao april, tako će uz lepe prolećne dane sve češći biti i lokalni pljuskovi sa grmljavinom, naročito tokom maja, kada oni uz vrlo toplo, sparno i nestabilno vreme mogu biti praćeni gradom i grmljavinskim olujama i nepogodama, navodi se.

- Proleće je godišnje doba kada su našoj vegetaciji potrebne redovne, umereno raspoređene padavine. Sam kraj proleća u proseku donosi Srbiji najveće količine padavina, nereto veoma neravnomerno raspoređene, naročito kada su pljuskovite padavine u pitanju - kaže meteorolog.

Dakle, nakon vrlo tople zime, pred nama je proleće sa promenljivim vremenom i čestim temperaturnim oscilacijama, a prosečne temperarture i dalje bi bile uglavnom iznad prosečnih vrednosti, što ne mora da znači da ne bi povremeno dolazilo do prolaznih i jačih zahlađenja, zaključuje Đurić.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (2)

Loading
mIRA

21.03.2023 00:49

Prognoza i nije povoljna za hronične bolesnike.

mIRA

21.03.2023 00:49

Prognoza i nije povoljna za hronične bolesnike.