Danas uradite ovo i spasite sebe od nesreće!
Tanjug/ AP

Prema predanju i hrišćanskom verovanju, bio je poučen u veri Hristovoj i kršten u ime Presvete i Životvorne Trojice od samoga Arhangela Mihaila.

Njega je do same smrti pratio ovaj anđeo Božji.

Priča kaže da je čitavog života bio privučen ne ovozemaljskim blagom već duhovnim i nebeskim.

Kada su ga roditelji silom oženili, prvo veče je uzeo sveću, stavio pod sud i pita suprugu “Šta je bolje, svetlost ili tama?”

Ona odgovori: “Svetlost”.

Tada joj on poče govoriti o veri Hristovoj, duhovnom životu kao boljem i lepšem od telesnog te prema predanju tako uspe da i nju, a potom i svoje roditelje, privede u veru Hristovu.

Kada su mu roditelji preminuli ubrzo se razbolela i umrla i supruga, povukao se i posvetio postu i molitvi.

Kako je živeo u vreme progona hrišćana, uhapšen je i bačen u tamnicu gde je mučen. Međutim, bolesnici koji su došli u dodir sa njegovom krvlju odmah su se izlečili, pa se priča o čudu nadaleko proširila.

Sveti mučenik Konon Isavrijski umro je u II veku u svom rodnom gradu. Srpska pravoslavna crkva slavi ga 5. marta po crkvenom, a 18. marta po gregorijanskom kalendaru.

Molitva koja vas štiti

Kao što je Arhangel Mihailo bdio nad Kononom tokom života, predanje kaže da ovaj svetitelj pazi i čuva vernike. Poput anđela čuvara, dolazi i vodi kroz život ljude koji mu se molitvom obrate za pomoć.

- Mučenik Tvoj Gospode, Konon, u stradanju svome je primio nepropadljivi venac, od Tebe Boga našega, jer imajući pomoć Tvoju mučitelje pobedi, a razori i nemoćnu drskost demona. Njegovim molitvama spasi duše naše.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading