OSNOVNA PLATA VEĆA OD 200.000 DINARA Konkurs za specijalne jedinice u toku, otvoren i za žene (FOTO)
Foto: Alo/Foto: mod.gov.rs

Konkurs je otvoren do 31. marta i na njega se mogu prijaviti mladići i devojke do 30 godina starosti.

One koji ispune sve kriterijume i uspešno savladaju obuku, postaće deo ove elitne jedinice, i očekuje ih osnovna plata viša od 200.000 dinara, koja u zavisnosti od angažovanja, može da bude znatno uvećana.

Osim toga, pripadnici 63. padobranske brigade imaju mogućnost stalnog napredovanja i usavršavanja u toj jedinici.

Šta je sve potrebno da kandidati savladaju na putu do odvažnog stroja te herojske jedinice govori instruktor padobranstva zastavnik prve klase Ivan Mitić, komandir instruktorskog odeljenja.

- Proces odabira podrazumeva da kandidati ispune opšte i posebne uslove, koji su propisani na konkursu objavljenom na sajtu Ministarstva odbrane i Vojske Srbije. Nakon izvršenog psihološkog testiranja, ocene zdravstvene sposobnosti za službu u specijalnim jedinicama i bezbednosne procene, pristupiće selektivnoj obuci u 63. padobranskoj brigadi, koju će voditi instruktori iz ove jedinice. Selektivna obuka biće sadržana od tri nedelje osnovne taktičke, vatrene i stručno-specijalističke obuke i četiri nedelje padobranske obuke. Padobranska obuka sadrži se od tri nedelje zemaljskog dela obuke, a četvte sedmice kandidati će pristupiti izvršenju padobranskih skokova nakon čega će dobiti zvanje – padobranac. Ako prođu taj deo, ušli su u jedinicu – objašnjava zastavnik Mitić.

Kada je reč o taktičkom delu obuke, on naglašava da se kandidati obučavaju za izvršenje različitih borbene zadataka, te da se osposobljavaju za korišćenje savremenog naoružanja i opreme koja se koristi u jedinici, a nabavljene su u prethodnom periodu i odgovaraju opremanju specijalnih jedinica u svetu.

- Kroz selektivnu obuku, mi sagledavamo da li su kandidati spremni da izvršavaju zadatke koje se stavljaju pred našu jedinicu i da li mogu da budu deo kolektiva – ističe zastavnik Mitić.

Sa više od dve decenije iskustva i rada u 63. padobranskoj brigadi i zvanjem instruktora, on naglašava da se među najvažnijim motivima, koje treba da imaju kandidati koji žele da pristupe ovoj jedinici, posebno izdvaja jedan, a to je ljubav prema tom pozivu.

- Osim toga, važno je da ste uporni i da želite da postanete pripadnik jedne takve jedinice. Sve ostalo može da se nadogradi kroz stalno učenje i obuku, ako postoji jaka motivacija i jaka želja – ističe zastavnik Mitić.

Od ostalih specijanih jedinica u našoj Vojsci, pored obuke koja odlikuje i druge jedinice ovakve namene, 63. padobransku brigadu izdvaja to da se u ovoj brigadi, pripadnici koji se odluče za razvijanje i napredovanje u padobranskoj službi, mogu završiti četiri različita nivoa obučavanja u padobranstvu.

- Čovek može da se pronađe u padobranstvu i u toj padobranskoj hijerarhiji, da postane mlađi instruktor padobranstva i instruktor padobranstva, što donsi i uvažavanje u jedinici. To je još jedan motiv za one koji vole padobranstvo, da mogu da se ostvare i u tom pogledu, da budu oni koji će obučavati i voditi nove generacije padobranaca – ukazuje zastavnik Mitić.

Sa više od 1.500 padobranskih skokova u karijeri, ističe da se pred skok razmišlja o procedurama koje treba da se ispoštuju u toku skoka, informacijama koje su instruktori dali pre ulaska u avion, ali i o uživanju u samom skoku.

- Kada steknete dovoljno iskustva i sigurnosti u opremu koju koristite, a koja je danas na veoma visokom nivou kada je reč o bezbednosti, tada se bukvalno prepustite uživanju u padobranskom skoku – poručuje instruktor padobranstva zastavnik prve klase Ivan Mitić.

Na konkurs se mogu prijaviti i devojke

Među najiskusnijim padobrancima u 63. padobranskoj brigadi je instruktor padobranstva Radmila Đurić zastavnik prve klase, koja se padobranstvom se bavi više od 30 godina. Ona ističe da svi zainteresovani mladići i devojke koji se odazovu na konkurs moraju da budu psihofizički spremni, a da će svo potrebno znanje steći u brigadi.

- Ja sam žena koja treba da ide u penziju uskoro, nema tu mesta za neke ustupke, trudiš se, radiš, usavršavaš se bukvalno do penzije. To je nešto na šta bi svaki pripadnik trebalo da bude spreman, uopšte nema veze da li je muškarac ili žena - zaključuje instruktor padobranstva zastavnik prve klase Radmila Đurić.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading