ALARMANTNO! Pravila oblačenja u školama ignoriše sve više učenika, a roditelji ih podržavaju: Devojčice šetkaju golih stomaka!
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Gotovo u celoj Srbiji škole su usvojile kodeks oblačenja za pre svega srednjoškolce, a u mnogim mestima i osnovce starijih razreda, ali učenici čine sve da ga zaobiđu. Zabranjene su mini-suknje, helanke, majice koje više otkrivaju nego pokrivaju, odeća sa navijačkim obeležjima, veštački nokti, suvišan i upadljiv nakit.

Zbog „nepristojne“ garderobe i neadekvatnog izgleda, đaka nastavnici mogu da udalje sa nastave i daju mu neopravdani izostanak. I, tu bi trebalo da bude kraj.

Tako je u teoriji. U praksi, sudeći po slučaju nastavnika Petra iz jedne beogradske škole, pokušaj ispravljanja krive Drine samo je otvorio Pandorinu kutiju.

„Na času sam opomeno učenicu sedmog razreda da je došla u pretkratkoj majici i da je to neprimereno. Dodao sam da je i juče bila identično odevena, ali pošto sam žurio na čas, nisam stigao to da joj kažem. Danas mi je direktor rekao da je njen otac podneo prijavu protiv mene“, požalio se ovaj nastavnik na Tviteru.

ALARMANTNO! Pravila oblačenja u školama ignoriše sve više učenika, a roditelji ih podržavaju: Devojčice šetkaju golih stomaka!

Foto: privatna arhiva

 

- Nama je razredni starešina na roditeljskom sastanku, prvom u drugom polugodištu, rekao da nastavnik ima pravo da udalji sa nastave i pošalje kućama nepristojno obučenu decu. U tom slučaju, mi ne možemo da pravdamo njihov izostanak, već im se to računa kao neopravdani - rekla je za Alo! Z. M., majka jedne šestakinje koja pohađa OŠ „Sveti Sava“ u Beogradu.

Prema rečima direktorke Srednje škole u Svilajncu, Slađane Stojanović, i u ovom, kao i u svim ostalim segmentima, veoma je važna podrška roditelja.

- Nastavnik ima pravo da se savetodavno obrati učeniku, ukaže mu na grešku, ukoliko nema efekta, može da se obrati razrednom starešini, a on bi trebalo da komunicira s roditeljima. To je osnova - rekla je za Alo! direktorka Stojanović, u čijoj je školi jedan od najdetaljnijih pravilnika oblačenja učenika.

Osim mini-sukanja, majica na bretele, otkrivenih stomaka, u ovoj školi su zabranjene i čudne frizure i neobično ofarbana kosa.

Pravilnik oblačenja

 

Primeran izgled učenika podrazumeva odgovarajuću garderobu, obuću, negovanu i pristojnu frizuru, bez lakiranih noktiju i suvišnog nakita. Kosa mora da bude čista i ne sme biti neobično ofarbana. Nisu dozvoljene frizure kojima su oslikane slike, simboli, slova, brojevi i slično.

Osim „uredne, čiste, pristojne, odmerene i uzrastu odgovarajuće garderobe“, pravilnikom Srednje škole u Svilajncu, u čijoj izradi je učestvovao i Učenički parlament, predviđeno je i da u neodgovarajuću odeću spadaju:

ALARMANTNO! Pravila oblačenja u školama ignoriše sve više učenika, a roditelji ih podržavaju: Devojčice šetkaju golih stomaka!

Foto: Shutterstock

 

majice na bretele ili bez bretela

majice bez rukava
majica s velikim izrezom, duboko dekoltovana
gornji deo garderobe koji otkriva stomak ili leđa
pantalone iznad kolena (bermude, šortsevi)
mini-suknja
najlonke (helanke) samo u slučaju da su pokrivene dužom tunikom
navijački dresovi
garderoba s podrugljivim natpisima ili slikama koje podražavaju nacionalnu, političku ili seksualnu pripadnost
providna ili preterano otvorena garderoba
papuče
cipele s visokim potpeticama
nošenje kapa, kačketa ili kapuljača u prostorijama škole.

- Pre nekoliko godina jedan učenik je farbao kosu vrlo jarkim bojama i kad su drugi đaci počeli da se žale da ih svojim izgledom pomalo uznemirava, ubacili smo i ovu odredbu u pravilnik - objasnila je naša sagovornica.

Prema njenim rečima, u ovom kolektivu nemaju previše problema s garderobom učenika.

- Svi su, manje-više, pristojno obučeni. Najveći problem su nam veštački nokti, učenice ih nose već u prvom razredu, to je trend koji im se servira sa interneta, televizije i, što je najgore, roditelji im to dozvoljavaju - navela je direktorka.

Pratite najnovije  VESTI SA FRONTA 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading