U OŠ Jovan Cvijić u Loznici nastao haos nakon što su učenici u žbunju našli ručnu bombu M75: Kašikara mogla da raznese đake!
Foto: Alo/Foto: Printskrin

Kako je za Alo! rekao Aleksandar Počuča, portparol šabačke policije koja je bila nadležna za ovaj slučaj, deca su u sredu po podne, u dnu školskog dvorišta videli neobičnu napravu za koju su posumnjali da je bomba i predali nastavniku, koji je odmah pozvao policiju.

U OŠ Jovan Cvijić u Loznici nastao haos nakon što su učenici u žbunju našli ručnu bombu M75: Kašikara mogla da raznese đake!

Foto: Printskrin

 

- Po pozivu nastavnika došla je patrola, i kada su videli da je prava bomba u pitanju, obezbedili su prostor i pozvali Sektor za vanredne situacije. U međuvremenu su evakuisali sve, obezbedili mesto i sačekali da specijalne ekipe dođu i obavljen je uviđaj. Oni su odneli napravu sa lica mesta i trebalo bi da je Tim za uništenja iz Beograda tamo i uništi - objasnio je on.

Kako nam je rekao, sumnja se da je bomba stajala duže vremena, a tek će se utvrditi odakle potiče i ko ju je tu ostavio.

- Istragom će pokušati da utvrde odakle je ta bomba, koliko dugo stoji, kada je proizvedena i tako dalje. S obzirom na to da je u pitanju model M75 ručna bomba, ne može se reći od kad je, jer se takve proizvode i sada, tako da može da ispadne da stoji tu 15 dana ili 15 godina - rekao je on, i dodao da se čini da je bomba već duže vreme bila u žbunju u dvorištu jer je bila uvaljana u blato.

Tužilaštvo je obavešteno o ovom slučaju i pokrenut je postupak.

Kako su za Alo! rekli u OŠ „Jovan Cvijić“, deca su se vratila u školu, sve se vratilo u normalu, ali tokom popodneva kada su đaci primetili eksplozivnu napravu, nikome nije bilo svejedno, a bilo je i onih koji su se dosta uplašili.

- Svi su evakuisani odmah kada se posumnjalo da je u pitanju bomba, jer mi u početku nismo ni znali da li je to neka igračka, prava bomba, niko u životu to nije video, osim u filmovima. Ipak su svi evakuisani, a kada su došli policija i Sektor za vanredne situacije, tek tada su se neki uplašili jer su shvatili šta je moglo da se desi. Deca su se i šalila na taj račun, ali nastavnici su pretrnuli - rekli su iz škole.

M75 razara sve u krugu od 15 metara

Ručna bomba M75 koju su učenici našli u Loznici u narodu je poznata i kao kašikara. Namenjena je uništavanju ljudstva pomoću udarnog talasa i čeličnih kuglica koje se nalaze u njenom telu. Bomba deluje ubojito u radijusu od 15 metara, a ima ranjavajuće delovanje do 30 metara. Sastoji se od dvodelnog tela: spoljnog ili košuljice od crne plastične mase i unutrašnjeg. U telo bombe su ubačene čelične kuglice promera 2,5-3 mm (oko 3.000 kom.), eksplozivno punjenje od plastičnog eksploziva težine oko 38 g i udarni upaljač vremenskog delovanja.

Bomba i u mostarskoj školi

U dvorištu Srednje medicinske škole sestara milosrdnica u Mostaru pronađena je neeksplodirana naprava, zbog čega nastava juče nije počela prema planiranom rasporedu.

- Domar je policijske službenike rano ujutru obavestio da je u dvorištu škole uočio bombu. Policija je na mestu događaja gde vrši uviđaj - rekao je za Klix.ba Ljudevit Marić, portparol MUP-a HNK.

Dodao je da nema povređenih osoba.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading