"IMALA SAM DEVET GODINA KADA JE TATA POGINUO" Hercegovina čuva sećanje na vojvodu Radovića
Foto: Printscreen ATV

Porodica, nekadašnji saborci i prijatelji prisetili su se njegovih ratnih dana, zasluga i tragičnog stradanja.

Tog 8. marta 1998. godine vest o tragičnoj smrti vojvode Rada Radovića, komandanta bilećkih dobrovoljaca koji su dali nemerljiv doprinos za odbranu Republike Srpske, potresla je celu Hercegovinu. I danas nakon 25 godina, sećanja i bol ne blede.

- Imala sam devet godina kada je tata poginuo. Pamtim svaki zagrljaj, boju glasa, a mislim da su ljudi doprineli očuvanju sećanja na njegova dela. Jako sam ponosna na to, a možda i taj ponos čini da se bol lakše preživljava - kaže Milica Radović, kćerka vojvode Radovića.

Legendarni vojvoda Rade Radović, po hrabrosti, ali i vojnoj veštini, bio je pravi vođa i uzor svojim saborcima. Ostao je upamćen kao iskren patriota, oličenje dobrote i hrabrosti.

- Vojvoda Radović je čojstvom i junaštvom sebe svrstao u najznamenitije ljude ovog podneblja. Čast je bilo imati takvog komandanta i takve saborce - kaže Radivoje Šešlija, bivši pripadnik jedinice Bilećki dobrovoljci.

Hercegovina pamti i ne sme zaboraviti da su Bilećki dobrovoljci branili najkritičnije položaje u Odbrambno-otadžbinskom ratu - od Dubrovnika, Mostara, Stoca, Konjica, Treskavice, Igmana... Članovi jedinice bili su uglavnom mladi, na početku samo Hercegovci, a kasnije i dobrovoljci sa Kosova i Metohije, iz Srbije i Crne Gore. Jedinica je imala oko 120 boraca, a na branik otadžbine položila je 24 mlada života.

- Prošli smo mnoga ratišta širom Republike Srpske, gde nisu mogle druge jedinice mi smo išli, iz svake bitke smo izašli kao pobednici i zato smo platili veliku cenu - kaže Veselin Vujović, bivši pripadnik jedinice Bilećki dobrovoljci.

Kao najpoštovanijem komandanatu Odbrambeno-otadžbinskog rata, Bilećani su Radoviću podigli spomenik koji krasi glavnu gradsku ulicu u ovoj opštini i podseća nove generacije na junačke podvige vojvode i njegovih dobrovoljaca.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading