DOKLE VIŠE? Komšije besne, traže kaznu za bahatog vlasnika: Staford izujedao ženu i maltezera!
Foto: Printscreen/Foto: Youtube/Printscreen

Kako navode na stranici „Naše naselje“, psa su obuzdali građani koji su se našli u okolini i tako doslovno spasli ženu od razjarene životinje dok nisu stigle ekipe policije i zoohigijene. Ona je prevezena je u Hitnu pomoć, a maltezer u veterinarsku ordinaciju.

Kako saznajemo, žena se oporavlja jer njene povrede nisu bile toliko teške, a maltezer Artur je operisan i nadaju se da će preživeti.

Kako se može pročitati u komentarima na ovu objavu, ovaj staford je već napadao ljude, i to dok je bio uz vlasnika, tako da se komšije iz naselja Vojvoda Vlahović nisu začudili zbog novog slučaja.

„Mislim da sam se baš sa vlasnikom ovog psa jednom pokačila jer sam ga zamolila da veže psa dok sam šetala sa detetom, a zauzvrat sam dobila psovku uz rečenicu da gledam svoja posla“, napisala je Ivana P.

Pored još nekoliko onih koji tvrde da ih je baš ovaj pas napadao, javila se i devojka koja se na Instagramu predstavlja kao Boginja B. i koja tvrdi da je upravo ovaj staford zaklao njenog maltezera.

A šta trenutno kaže zakon, jasno stoji u Pravilniku o načinu držanja pasa koji mogu predstavljati opasnost za okolinu. Tu je, pre svega, definisano koji psi su smatrani opasnim:

DOKLE VIŠE? Komšije besne, traže kaznu za bahatog vlasnika: Staford izujedao ženu i maltezera!

Printscreen

 

„Opasnim psima se smatraju pitbul terijeri, staford terijeri, američki staford terijer i mini bul terijer, kao i mešanci ovih vrsta, a osim njih u tu kategoriju su uvršteni i svi drugi psi koji su bez očiglednog povoda napali čoveka i naneli mu telesne povrede ili smrt; bez očiglednog povoda napali drugog psa i naneli mu teške telesne povrede ili smrt; uzgajani, odnosno dresirani za borbe pasa ili su nađeni u organizovanoj borbi sa drugim psom; namenjeni za čuvanje imovine ili kao telesni čuvari“ - stoji u Pravilniku.

Vlasnici ovih vrsta pasa mogu biti samo osobe koje nisu krivično gonjene, a dužni su i da ljubimce upišu u poseban registar u veterinarskoj stanici, da ih obavezno čipuju, izvode isključivo na povocu i sa brnjicom.

„U šetnju mogu da ih izvode samo punoletne osobe. Opasni psi moraju da se čuvaju u dobro obezbeđenom prostoru, iz kojeg životinja ne može da pobegne, a da na ulazu u dvorište bude istaknut znak upozorenja ’opasan pas’. Predviđeno je i da vlasnik prođe posebnu obuku sa svojim ljubimcem o socijalizaciji u kinološkom savezu“, stoji u Pravilniku.

Kako tvrde sugrađani, Komunalnu policiju sreću tokom kontrole pasa, ali uglavnom kontrolišu mirne i manje pse, dok stafordima i ostalim opasnim vrstama ne prilaze.

Osam godina zatvora za vlasnika!

Za oglušivanje o Pravilnik, kazne su od 2.500 do 75.000 dinara. Međutim, za vlasnike pasa koji ujedu ili povrede nekog, zaprećena je kazna od jedne do osam godina zatvora. U Krivičnom zakoniku ovo se vodi kao delo protiv opšte sigurnosti, ali prema rečima stručnjaka, u praksi vlasnici pasa su retko zatvorski kažnjeni, već prolaze sa prekršajnim prijavama i novčanim kaznama od 20.000 do 100.000 dinara, a često i više od te sume ako je u pitanju povređeno dete.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (1)

Loading
Ezra

09.03.2023 07:05

Opasni su ovi sto donose zakone a namaju nista dole da sprovedu te zakone, jel moramo da uzimamo zakon u svoje ruke