JEZIVA INFEKCIJA STIGLA U EVROPU! Prenose je mačke, prvi simptomi su žive rane! Uništava oči, pluća i kosti!
Foto: Shutterstock

U Velikoj Britaniji prvi put je otkrivena kožna bolest koju prenose mačke. Do sada ova zoonoza nije pronađena nigde izvan Južne Amerike. Međutim, tri Britanca su zatražila medicinsku pomoć zbog gljivica, ranica i čireva na dlanovima i rukama. Utvrđeno je da su sve tri zaražene istom mačkom, koja je nedavno udomljena iz Brazila, gde je ova gljivica veoma rasprostranjena.

Bolest se širi na ljude preko ugriza ili ogrebotine mačke zaražene gljivicom Sporotrichosis brasiliensis. U Britaniji su trenutno zaražene majka, njena ćerka i veterinar, a dobra vest je da su se sve troje potpuno oporavile uz pomoć lekova protiv gljivica. Majka i ćerka već tri godine žive u Velikoj Britaniji i od tada nisu bile u Brazilu. Sa njima živi devetogodišnjak, ali nije zaražen. Te sreće nije imao veterinar, kojeg je mačka ogrebala prilikom pregleda na koji su vlasnici vodili mačku. Posle mesec dana shvatio je da ima čir na srednjem prstu i lezije duž ruke, pa je otišao na pregled i pronađena mu je gljivica. Slične simptome imali su i vlasnici, piše Dejli mejl.

Međutim, ono što prilično zbunjuje jeste činjenica da ih je sve zarazila devetogodišnja mačka koju su žene ponele sa sobom kada su se preselile i koja od tada ne napušta svoj novi dom. Za sada nije poznato šta je izazvalo infekciju.

Simptomi su lako prepoznatljivi: lezije se pojavljuju u blizini rane, odnosno mesta ugriza ili ogrebotine. Infekcija, koja je obično blaga, može se proširiti na oči, pluća, kosti i zglobove. Izuzetno retko može doći do centralnog nervnog sistema. Međutim, nema zabeleženih slučajeva prenosa infekcije sa čoveka na čoveka.

Svetska zdravstvena organizacija upozorava da gljivične infekcije predstavljaju veliku prijetnju opštem zdravlju jer zbog klimatskih promena više nema problema i lako se šire na područja koja im do sada nisu odgovarala.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (1)

Loading
Selena Veljača

03.03.2023 17:53

Za dobru mačku svaki mesec je veljača.